På Apotek 1 Helsehuset rett ved ­Fredrikstad stadion møter vi en ­smilende blid farmasøyt som om kort tid tar steget opp til å bli ­apoteker. Men, før han kommer så langt skal ­kursstafetten gjennomføres. Dinarevic har reseptar­utdanning fra Høgskolen i Oslo og ­Akserhus, og master med klinisk retning fra ­universitetet i Odense, Danmark. Vi åpner enkelt og greit med hvorfor han valgte å delta på kursstafetten.
— Fordypning generelt er viktig for meg, og noe jeg mener alle apotekfarmasøyter har behov for. Er man ikke aktiv på dette feltet, sitter man fort med utdatert kunnskap. Selv forsøker jeg hele tiden å holde meg oppdatert, og forskjellen jeg opplever via kursstafetten er at det også innebærer en forpliktelse, sier han.

Godt fornøyd

Dinarevic benytter selv et par timer i uken til å holde tritt med feltet i stafetten, og han er godt fornøyd med Apokus’ opplegg.
— Det er veldig bra. Kursstafetten gjennomføres på en profesjonell måte med caseoppgaver og ikke minst anerkjente foredragsholdere. Hedvig (Nordeng, journ. anm.) er jo gudinnen innen feltet legemidler til gravide og ammende. For meg er dette midt i blinken ettersom min kone er gravid, og hun følger litt med når jeg arbeider med oppgavene, forteller farmasøyten.
Videre trekker han frem diskusjons­forumet på Facebook som et godt grep av Apokus.
— Om jeg skulle ønske meg noe, så var det at aktiviteten her var større, men det regner jeg med at den blir etter hvert, sier Dinarevic.
Farmasøyten tror hans profesjons­kolleger har lett for å henge seg opp i paknings­vedleggene når kunder stiller spørsmål.
— Her må vi komme oss videre og heller bruke sunn fornuft og relevante oppslagsmuligheter, mener han.

Velplassert

Helsehuset er det første av sitt slag som er bygget med samhandlingsreformen i tankene, noe som gjør at Dinarevic er omgitt av annet helsepersonell og pasienter som kommer direkte fra spesialist.
— Vi har eksempelvis gynekolog på huset, så det er mange gravide innom apoteket. Nå skal det jo sies at det finnes gravide overalt, så dette er jo en kundegruppe man kommer i kontakt med på alle apotek. Men, at vi har flere spesialister her bidrar selvsagt til en interessant apotekhverdag, påpeker han.
I det dinarevicske hjem er det så langt 9. mai det knytter seg store forventninger til, altså termindatoen, og farmasøyten er glad for at han har en forståelsesfull kone som lar ham fordype seg faglig selv på tampen av svangerskapet.
— Det går med en to til tre timer i uken til kursstafetten, og jeg har nok litt lett for å spore av når jeg fordyper meg. Oppdager jeg en interessant problemstilling, har jeg lett for å forfølge den fremfor å fortsette med oppgaven, medgir han.
— Følger man planen litt mer slavisk, bør det holde med halvannen time i uken, legger Dinarevic til.
Det er også viktig for farmasøyten å se ut over legemidlene.
— Vi må evne å se individet og dermed behovet til den enkelte, mener Dinarevic.

Kursglad

Vi spør om han har tatt kurs i Apokus-regi tidligere?
— Ja, både i kjedesammenheng og på privat initiativ har jeg benyttet meg av kurstilbudet. Kanskje særlig innen epilepsi som er et felt som interesserer meg spesielt. Men, jeg har ikke tatt alle de tilgjengelige kursene, så dersom jeg får litt tid til overs skal du ikke se bort fra at det blir flere. Kursene til Apokus opplever jeg som profesjonelle, jeg setter stor pris på den interaktive formen de har og som nevnt er det en stor fordel at det er anerkjente forelesere som holder dem.
Hva med kompetansen til fageksperten – har han benyttet den ennå?
— Jeg har stilt spørsmål, men ikke fått svar ennå. Men, så forventer jeg heller ikke at Hedvig Nordeng henger på «face» til alle døgnets tider, sier han med et smil.
— Forumet er fint, også for å se hva andre som deltar spør om. Etter mitt syn finnes det ikke dumme spørsmål, og fordelen med å være en del av dette forumet er at man kan lære av hverandre – også med tanke på problemstillinger man ikke har sett selv. Og, at det ligger på Facebook gjør det jo tilgjengelig til enhver tid.
Dinarevic forsøkte å rekruttere flere av apotekets farmasøyter til stafettdeltakelse, men ettersom de måtte tenke seg om en gang eller to rakk de ikke å melde seg på før feltet var fullt.
— Men, vi tar jo gjerne opp problemstillinger til diskusjon her på apoteket når vi har tid, påpeker han.
Så til det opplagte, og kanskje unødvendige, spørsmålet – vil han anbefale andre å delta ved en senere anledning?
— Absolutt, jeg vil ikke nøle med å anbefale dette. Og, jeg må passe på å være raskt ute dersom muligheten byr seg. Så langt ser jeg rett og slett ingen negative sider ved opplegget, noe som også gjelder oppfølgingen. På forumet så jeg at en farmasøyt ikke fikk åpnet kurset. Elin Rugnes Andersen i Apokus var raskt på pletten, ba om telefonnummeret hennes og løste problemet – det er god service, understreker Dinarevic.
Nå håper han, litt spøkefullt, på diplom.
— Ja, jeg har meldt inn ønske om det, så vi får se. Alvorlig talt kommer jeg selvsagt til å føre opp dette på CVen, så et kursbevis hadde jo vært greit, avslutter han.

(Publisert i NFT nr 5/2015 side 16–17.)