Videreutdanning av reseptarer siden 1994
Til sammen har ca. 20 reseptarer gjennomført farmasistudiet ved Universitetet i Tromsø hittil.
Til sammen har ca. 20 reseptarer gjennomført farmasistudiet ved Universitetet i Tromsø hittil.
Universitetet i Bergen har siden 2005 gitt tilbud om et 3-årig videreutdanningsprogram for reseptarer til master i farmasi.
Fra høsten 2007 vil Farmasøytisk institutt (FI) ved Universitetet i Oslo tilby en alternativ studieplan for reseptarer som ønsker å ta en mastergrad i farmasi. Universitetene i Tromsø og Bergen har siden opprettelsen av sine farmasistudier hatt egen opptakskvote med egne opptaksregler for reseptarer, mens FI til nå ikke har hatt et liknende tilbud.
Redaktøren har ordet, NFT nr. 3/2007.
Norsk Elektronisk Legehåndbok (NEL) er et nyttig verktøy som nå tilbys gratis på www.helsebiblioteket.no til alt helsepersonell i Norge. – Dette er et praktisk oppslagsverk som kan brukes av alle i helsetjenesten, og som kan bidra til en kvalitetsheving av arbeidet, uttaler direktør ved Nasjonalt kunnskapssenter for helsetjenesten John-Arne Røttingen.
Forfatteren, Siri Foss, student på «Master i Folkehelsevitenskap» ved Institutt for samfunnsmedisin (ISM) ved Universitetet i Tromsø, utførte en eksamensoppgave om compliance våren 2006. Denne artikkelen er en redigert utgave av oppgaven. Foss ønsker å skape en debatt om det er etisk korrekt med oppfølging av compliance, hvordan dette kan gjøres, hvem som kan gjøre dette, og hvilken aldersgruppe som bør velges med hensyn til helsegevinst og samfunnsøkonomi.
Det blir gjort kort rede for Oslos tredje apoteker, Harald Conrad Thaulows livsløp (1815–1881), især for hans engasjement som aksjonær i Christiania Dampkjøkken, og det trekkes paralleller til handlingen i Ibsens drama «En folkefiende». Historien rundt Thaulows opptreden gjør at han må regnes som den egentlige, fysiske modell for dr. Stockmann.
Privat import av legemidler har økt enormt på kort tid. Tollvesenet oversvømmes av potensmidler, hjertemedisiner og lykkepiller kjøpt over Internett.
En evalueringskomité sammensatt av fem nordiske professorer har vurdert farmasøytisk forskning i Norge. Rapporten etterlyser særlig større grad av samarbeid på et nasjonalt plan, men også internt ved det enkelte utdanningssted. Kvaliteten på forskningen i Norge vurderes å være under nordisk nivå, men på samme nivå eller over verdensgjennomsnittet.
Redaktøren har ordet, NFT nr. 2/2007.
Forfatteren Rolf Johansen har som stipendiat ved Farmasøytisk institutt gjort et forskningsprosjekt på kreftpasienters bruk av helsekostprodukter. I 2005 tok han et eksamenskurs i medisinsk og helsefaglig etikk ved Universitetet i Oslo. Eksamen besto i å skrive et essay over en selvvalgt etisk problemstilling, og denne artikkelen er en revidert utgave av dette. Johansen mener at utfordringen er å finne en god middelvei i forhold til hvilke produkter man skal selge og hvordan.
Av en «mini-spørreundersøkelse» NFT har sendt ut til studenter fremkommer det av svarene at de fleste ser for seg en jobb i apotek etter endt utdanning, men flere ønsker å gå over til en annen jobb etter noen år. Mindre arbeidspress, mindre mersalg, mer tid til apotekbrukeren og mer tid til faglig oppdatering synes å være faktorer som etterlyses for at den vordende farmasøyt skal trives i apotek.
NFT ville finne ut hvilke faktorer som er viktige for at en apotekarbeidende farmasøyt skal ha det som plommen i egget. Via tillitsvalgte fikk vi kontakt med farmasøyter i apotek som kunne skrive under på at «jeg elsker jobben». Er du ansatt i apotek, les intervjuene og se om du kjenner deg igjen. Dersom artikkelen gir bilde av en hverdag fjern fra den du opplever, kan den kanskje gi ideer til hvordan forholdene ved din arbeidsplass kan forbedres og krav du kan stille overfor din arbeidsgiver.
I Valdres Næringshage har det lille selskapet Caliber Synthesis funnet sin nisje for tjenester ut til den store farmasiindustrien.
1. november 2003 ble det åpnet for salg av enkelte reseptfrie legemidler utenom apotek. Statens legemiddelverk har nå evaluert ordningen.