Helsesektoren forurenser dobbelt så mye som flytrafikken
Helsesektoren er en stor forurenser, men har foreløpig sluppet relativt billig unna. Nå er det flere som vil ta grep.
Flytrafikken og tekstilindustrien er ofte under hard kritikk for klimautslipp og får jevnlig hard medfart både av media og myndigheter. Foreløpig har helsesektoren sluppet unna og er foreløpig unntatt fra EUs etter hvert ganske strenge regler, men det betyr ikke at legemidler og helse ikke forurenser.
— Helsesektoren står for 4,4 prosent av de globale klimagassutslippene. Det er cirka dobbelt av flytrafikken. Det er på linje med tekstilindustrien, konstaterte Kristine Laake-Bjurquist fra Zirq Solutions som er en del av Norsk Gjenvinning.
— Det er bransjer vi leser mye om i media. Helsesektoren er dessverre ikke like mye på blokka. Det håper vi at vi kan gjøre noe med sammen med dere, sa hun til farmasøytene på Farmasidagene.
Det var mye interessant på Farmasidagene 2024. Les flere artikler her. Ikke minst bør du lese om at farmasøyter kan ta en viktig rolle for å tette hull mellom staten og sosiale medier.
Gjenvinner insulinpenner
Zirq Solutions går sammen med Novo Nordisk foran med et godt eksempel. De har siden 2021 gjenvunnet Novo Nordisks insulinpenner i Danmark og har etter hvert økt til flere andre land.
De har tatt imot rundt 100 millioner penner, og de brukes blant annet til å lage stoler, og hun hadde med seg en stol som er produsert av hundre prosent farmaplast. To prosent av glavaen som selges i Norge har glass fra insulinpenner i seg.
Insulinpenner utgjør en liten del av helsesektorens forurensing, men Laake-Bjurquist mener det har betydning utover seg selv.
— Insulinpenner representerer mulighetsrommet for et kjempefelt innenfor helsesektoren, som kan gjenvinnes. Og når man knekker koden på en insulinpenn som er så kompleks, så betyr det også at muligheten for å skalere opp til å ta mange andre produkter åpner seg, sa hun.
LES OGSÅ: Ikke lenge siden farmasøyter og andre trollmenn havnet på bålet
Ikke la manglende regler stoppe deg
Farmasidagene hadde også invitert Tord Dale fra Virke til å snakke om bærekraft og helserelatert avfall. Han pekte blant annet på at det brukes mye emballasje i apotek. Det kommer nå mange reguleringer på emballasjebruk i EU, og selv om legemidler er unntatt, går det an å velge å lene seg fremover og se hvilke endringer det er mulig å bidra positivt til.
— Ikke la det være en hvilepute.
LES OGSÅ: Tone Westergren fikk Det giftige kors
(Publisert i NFT nr. 9/2024 side 13-19.)