Hvem er du, og hva betyr etikk for deg? Hvilket forhold har du til etikk i arbeidshverdagen?
— Mitt navn er Sara Mukic, og jeg er 23 år gammel og jobber på Boots apotek Nardo i Trondheim. Jeg tok en bachelor i farmasi ved Oslomet, og nå tar jeg masterutdanningen ved NTNU. Jeg begynte å jobbe på apotek i løpet av første studieår og har siden jobbet i ulike kjeder og byer. Jeg har også erfaring fra sykehusapotek gjennom praksisperiodene i studiet.

Etikk er et verktøy som brukes når lover og regler ikke er tilstrekkelig, enten fordi de ikke dekker alle situasjoner eller fordi de kan være for strenge på kundenes bekostning. Etikk er en stor del av det vi kaller farmasøytisk skjønn, hvor faglig kunnskap, tidligere erfaringer og pasientens situasjon har betydning for hvilke avgjørelser vi tar. Etikk er inkludert i mange deler av apotekhverdagen, som krav om legitimasjon, krav om fullmakt og hvordan vi håndterer legemiddelmangel.

Kan du nevne et etisk dilemma du har opplevd i ditt arbeid og si litt om hvordan du løste situasjonen?
— En ettermiddag på apoteket hadde jeg en kunde som var blind. Hun kjente godt til medisinene sine, og da jeg skulle sette på etikettene, ba hun meg om å la være. Hun forklarte at etikettene ofte dekker blindeskriften, noe som gjør det vanskeligere for henne å håndtere medisinene sine. Hun nevnte også at andre ansatte tidligere hadde respektert dette ønsket.

Jeg ble litt usikker på hva jeg skulle gjøre. Etikettene har jo en viktig funksjon – de sikrer riktig bruk til riktig pasient og gir detaljer som rekvirent, utleveringsdato og apoteknavn. Samtidig var kunden allerede kjent med medisinene, og jeg tenkte at informasjonen også kunne søkes på helsenorge.no, hvis hun trengte den. Til slutt valgte jeg å følge ønsket hennes og lot være å sette på etikettene.

Denne hendelsen fikk meg til å reflektere over hvor vanskelig etiske vurderinger kan være i situasjoner der behovet til kunden kommer i konflikt med våre standardprosedyrer. Det minnet meg også på hvor viktig det er å forstå grunnlaget for retningslinjene vi følger, samtidig som vi vurderer pasientens individuelle behov. Ikke minst vil jeg fremover være ekstra oppmerksom på hvordan etikettene plasseres på legemidlene, slik at de ikke skaper utfordringer for ulike kundegrupper.

Hva forventer/trenger du av Etikkrådet for farmasøyter i Norge?
— Jeg håper Etikkrådet kan få større oppmerksomhet, slik at de i større grad når ut til norske farmasøyter. Som student fikk jeg en innføring i Etikkrådet det første året, men siden den gang har det ikke vært mye fokus på det.

Hvordan kan Etikkrådet bidra til å løfte etisk bevissthet for farmasøytprofesjonen?
— Det ville være nyttig om Etikkrådet jevnlig presenterte etiske problemstillinger de får inn, hvilke svar de gir, og samtidig åpnet for innspill fra apotekfarmasøyter. Dette kan bidra til å øke bevisstheten rundt etiske utfordringer og hvordan de kan håndteres, og dermed ruste farmasøytene, særlig nyutdannede, til å bedre takle slike situasjoner i apoteket.

 

Etikkrådet

Etikkrådet for farmasøyter i Norge er det faste organet i spørsmål som angår farmasøytisk yrkesetikk. Det gjelder både i forhold til enkeltsaker og spørsmål av generell karakter. Rådet arbeider for at alle farmasøyter skal ha yrkesetiske holdninger i sin profesjonelle yrkesutøvelse.

Har du en sak som du ønsker at Etikkrådet skal ta stilling til? Send den til post@nfs.no.

Du kan lese mer om de etiske retningslinjene, Etikkrådet og rådets arbeid her: www.nfs.no/om-oss/etikkradet/

(Publisert i NFT nr. 2/2025 side 48.)