Grenseløs godhet
I en verden preget av økende uro og konfliktområder, hvor krigshissere kappes om å iverksette blodige planer, er det et presserende behov for humanitær bistand.
«Man må tro på det gode for å kunne gjøre det», mente den franske filosof og politiske teoretiker Louis Gabriel Ambroise de Bonald (1754–1840).
I en verden preget av økende uro og konfliktområder, hvor krigshissere kappes om å iverksette blodige planer, er det et presserende behov for humanitær bistand. Helsepersonell har en unik rolle i dette viktige arbeidet og er kjærkomne ressurser, alle som én. Farmasøyt Elin Hopland er blant dem som ønsker å hjelpe mennesker i nød og trår til med glød. Tidligere har hun vært i Syria, og våren 2024 var hun med på å bygge opp Røde Kors’ feltsykehus i Rafah, sør på Gazastripen. Her var hun også ansvarlig for sykehusapoteket. «Jeg tror det er viktig når du reiser ut at du kjenner deg selv veldig godt. Som person må du vite at du kan ta tak i ting når du ser at det trengs», er Hoplands tips til farmasøytkolleger som vil yte sin skjerv til nødhjelpsarbeid.
Bisharo Osman flyktet fra et krigsherjet Somalia i 2003, men er nå godt etablert her i landet. Energibunten, som til daglig er sykehusapoteker ved Sjukehusapoteket Haraldsplass, har en særdeles aktiv fritid. Blant annet investerer hun mye tid i å støtte innvandrere med integrering og inkludering i det norske samfunnet gjennom den ideelle organisasjonen Tusmo i Bergen. Selv er Osman takknemlig for gode hjelpere i sine første år i Norge, og hun vet dermed meget vel hvor avgjørende det er å ivareta nyankomne.
Den ferske Årets farmasøyt, Torill Marita Andersen, bedre kjent som Instafarmasøyten, har hatt et skjellsettende år. Hun velger å være tro mot seg selv og satser nå for fullt på influensertilværelsen. Enkelte vil muligens rynke på nesen av dette utradisjonelle valget, men hvorfor ikke heller hylle det? Å oppsøke nye arenaer for å fremme riktig legemiddelbruk og synliggjøre farmasøyters kompetanse bør definitivt verdsettes av profesjonen.
Dyrk det gode i deg selv, og tenk gjerne litt utenfor boksen!
(Publisert i NFT nr. 8/2024, side 5)