Problemfri legemiddelforsyning er noe vi bare kan drømme om. Årsakene til legemiddelmangel er sammensatte, og de er verdensomspennende. Her finnes det ingen form for quick fix, kun systematisk og langsiktig samarbeid på tvers av landegrenser duger.

Koronapandemien var en øyeåpner, ikke minst med tanke på betydningen av beredskap. EUs helseberedskapsmyndighet, HERA (Health Emergency Preparedness and Response Authority), ble etablert høsten 2021. Da Statens legemiddelverk ble Direktoratet for medisinske produkter (DMP) i januar 2024, fikk det nye direktoratet et overordnet og helhetlig ansvar for nasjonal forsyningssikkerhet og beredskap for legemidler og medisinsk utstyr. DMP har fullt fokus på denne oppgaven, forsikrer direktør Trygve Ottersen i et intervju med NFT. Han passer også på å rose apotekfarmasøyter: «Det er kjempeviktig å få frem at apotekansatte håndterer situasjoner med forsyningsproblemer veldig bra, og ofte uten at pasienten nødvendigvis merker så mye til det.» Les mer om de ulike aktørenes synspunkter på mangelproblematikken i temadelen.

At farmasøyter er vant til å jobbe forebyggende, er det ingen tvil om. Magnus Andersland Antonsen og Rasmus Pedersen hadde knapt rukket å ta mastergraden i farmasi da de fikk ideen om en medisinapp som skal hjelpe legemiddelbrukere med bedre etterlevelse. Medisindagboka ble et faktum, og de unge gründerne i Tromsø har fått både økonomisk støtte og motivasjon til å videreutvikle appen. Alle tiltak som kan føre til riktigere legemiddelbruk, er kjærkomne og må heies på!

For tredje gang er START/STOPP oversatt til norsk, og atter er farmasøyt og UiO-professor Anne Gerd Granås en av pådriverne. Screeningverktøyet er nyttig i forbindelse med å forbedre og forske på legemiddelbehandling til eldre; en sårbar og viktig gruppe som fortjener de relevante fagmiljøenes oppmerksomhet.

«De fleste bruker mer tid og krefter på å snakke om et problem enn på å løse det», ifølge den amerikanske bilfabrikanten Henry Ford (1863–1947). Da er det godt å vite at gode krefter jobber sammen om både små og store utfordringer innen legemiddelbruk og -behandling.

(Publisert i NFT nr. 2/2025, side 5)