Etikkrådet: — Vi må bli flinkere til å bruke Etikkrådet
Etikkrådet intervjuer farmasøyter om etikk. Denne gang er apotek representert ved Karianne Kjos Ødegård, apoteker ved Jessheim Apotek.
Etikkrådet intervjuer farmasøyter om etikk. Denne gang er apotek representert ved Karianne Kjos Ødegård, apoteker ved Jessheim Apotek.
Etikkrådet intervjuer farmasøyter om etikk. Denne gang er sykehusfarmasi representert ved Camilla Brox, som jobber i sykehusekspedisjonen på Sjukehusapoteket i Bergen.
KRONIKK: Niels Christian Geelmuyden har valgt å ikke ta koronavaksine, til tross for at han er nyretransplantert og dermed har høyere risiko for alvorlig sykdomsforløp. Gjør han egentlig så lurt i det, spør vaksineforsker Even Fossum.
KRONIKK: Som nyretransplantert 61-åring tilhører jeg risikogruppen for covid-19. Likefullt valgte jeg i april 2021 å takke nei til vaksinering. Hva i all verden kan det komme av, spør Niels Christian Geelmuyden.
FAGLIG KOMMENTAR: Vaksiner vil mest sannsynlig fortsatt være det viktigste verktøyet vi har for å bekjempe farlige sykdommer også i fremtiden, skriver fagredaktørene Marianne Hiorth og Anne Cathrine Vestrheim.
Etikkrådet intervjuer farmasøyter om etikk. Denne gang er sykehusapotek representert ved Steinar Vik, farmasøyt og legemiddeløkonomisk rådgiver ved fagavdelingen til Sjukehusapoteka Vest HF i Bergen.
LESERBREV: Både apotek og farmasøyter bryr seg om pasientene, men farmasøyter er en autoriserte helsepersonell og en profesjon. Apotek er en arbeidsplass eid av investorer med interesse for avkastning, skriver Haakon Gravanti Rosland, Torbjørn Nygård og Marie Benedicte Løken.
LESERBREV: Jeg tror at vi bør tåle å diskutere åpent utfordringer som kan ligge i måten apotekene driftes, og hva det har av betydning for tillit, skriver leder på Senter for farmasi, UiB, Reidun Lisbet Skeide Kjome.
LESERBREV: Når gründerne Nygård, Rosland og Løken påpeker nødvendigheten av uavhengighet fra apotekkjedene i sin bedriftsoppstart, er det fordi de nettopp ser den naturlige spenningen mellom helse og handel og ønsker å styre unna den spenningen. Det er overraskende at administrerende direktør i Apotekforeningen, Per T. Lund, ikke ser eller er kjent med problemstillingen, sier Elin Ørjasæter.
LESERBREV: "Når jeg hører påstander om at apotekfarmasøyter ikke klarer å skille mellom faglig rådgivning og kommersiell drift, blir jeg trist", skriver Per T. Lund, farmasøyt og administrerende direktør i Apotekforeningen.
Etikkrådet intervjuer farmasøyter om etikk. Denne gang er utdanning representert ved Ann Helen Jakobsen.
Farmasøyter har plikt til å melde bivirkninger. Det er farmasøyter flest klar over. Det holder å melde på mistanke. Man trenger altså ikke være hundre prosent sikker på at symptomet eller plagen pasienten opplever skyldes en bivirkning. Men det er også andre ting farmasøyter er forpliktet til å melde, som kanskje ikke like mange er klar over eller har like høyt oppe i bevisstheten i arbeidshverdagen.
Etikkrådet intervjuer farmasøyter om etikk. Her representeres apotek ved Anne Røv-Johnsen, apoteker ved Vitusapotek Stovner.
Etikkrådet intervjuer farmasøyter om etikk. Her representeres industrien ved Marianne Klausen farmasøyt og leder for Avdeling for markedstilgang og myndighetskontakt i GlaxoSmithKline.
Arne Melchior hevder at det er feil at den vestlige verden er avhengig av blant annet India og Kina for sin legemiddelforsyning når han ser på verdien av import og eksport fra de enkelte land og regioner. Jeg kan ikke se hvordan han kan trekke den konklusjonen ut fra sitt arbeid, skriver Anne Markestad.