Tekst: Bjørn Vidar Johansen, museumsleder, Museum for
universitets- og vitenskapshistorie (MUV), Universitetet i Oslo

Farmasibygget
Foto: Ingrid Moen Rotvik

Farmasibygget var den første universitetsbygningen som stod ferdig på Blindern. Da arkitektkonkurransen fant sted i 1926 var planene storslåtte. Alle deltakerne presenterte bygninger i nyklassisistisk stil; med tempelfronter, søylerader og monumentale trappeanlegg. Det gjaldt også vinnerne, Finn Bryn og Johan Ellefsen. Etter studiereiser i Tyskland og Frankrike i slutten av 20-årene ble tegningene endret radikalt – arkitektene hadde oppdaget funksjonalismen. Farmasibygget ble «funkis».

Egentlig var funksjonalismen mer en teori enn en stil, men ideen om at praktiske behov skulle bestemme bygningenes utforming var et viktig prinsipp. Glatte flater og enkle former ble idealet. På Blindern kunne man ikke begynne å endre på romplanene, så bygningene fikk nærmest en slags funkishud trukket over seg – både innendørs og utendørs. Kun et lite fåtall funkisbygninger var så langt oppført i Norge. Farmasibygget var svært radikalt da det stod ferdig i 1930.

Unikt interiør
I tillegg til å være et universitet verdig, skulle Farmasibygget også oppfylle mange praktiske oppgaver. Bryn og Ellefsen tegnet selv det meste av møbler og interiører. De typiske glatte finerdørene som senere ble så vanlige, var knapt sett i Norge før Farmasibygget. Alle detaljer ble utført i tidens mest moderne design og i beste kvalitet.

I dag er interiørene helt unike. Mange steder er de også svært godt bevart. Det viktigste interiøret er trapperommet som går over tre etasjer. Dette er et mesterverk i norsk arkitekturhistorie. Den restaurerte fargeprakten er et uovertruffent eksempel på tidens dristige fargeglede. Rekkverket er enestående i sin kvalitet, trappen i sin dristige form. Over det hele svever en fantastisk lysekrone, som bringer tankene til amerikanske skyskrapere eller tidens glamorøse Hollywoodfilmer. Farmasibygget er en milepæl i norsk arkitektur som fremdeles gleder, utfordrer og fascinerer.

(Publisert i NFT nr. 7–8/2007 side 10.)