Da generalforsamlingen i Vene­ficus på Universitetet i Oslo (UiO) nylig valgte ny formann, falt valget på Markus H. Hovd. Et av hans mål som ny leder var å gjøre det lettere for ­farmasistudentene å sikre seg beviset på at man er ­ferdig ­utdannet farmasøyt – nemlig farmasiringen.

— Jeg har jobbet litt med ringen ­da jeg var klubbmester, blant annet med å videreføre det vi gjorde på lanseringen. I tillegg til å skaffe en god avtale med ­produsenten, ville vi få til en bedre avtale for å bestille og ­produsere ringen, forteller Hovd til NFT.

Ifølge formannen var det veldig ­komplisert før. 

Markus H. Hovd, Veneficus
FORNØYD: Veneficus-leder Markus H. Hovd håper flere avgangsstudenter ved Farmasøytisk institutt nå skaffer seg det ultimate beviset på fullført farmasiutdanning ved Universitetet i Oslo. Foto: Privat

— Man måtte da ta kontakt med oss via e-post, og så måtte diplomet sjekkes opp mot hovedkontoret for å bekrefte at man er uteksaminert ved UiO, og det var mye manuelt arbeid. Det ble noe tungvint, påpeker Hovd.

Han tror det vanskelige systemet var med på å sørge for lite pågang på bestilling av ringen. 

— Det ble rett og slett en høyere terskel for å få gjort det.

I dag har studentene i foreningen fått i gang et bedre og lettere system for avgangsstudenter som ønsker noe fint på fingeren for å minnes sin studietid.

— Nå går man rett og slett inn på en nettbutikk. Der velger man blant ­materialer som sølv, roségull, hvitt gull og gull, ­hvilken størrelse man ønsker og om man vil ha edelsten. Deretter legger man ved navn og legitimasjon. Dette sendes så til oss for godkjenning, og vi sender bestillingen videre til produsenten, forklarer han. 

Og et enklere system for ­bestilling kan se ut til å ha hatt effekt. Kort tid etter at foreningen gikk ut med ­informasjon om nettbutikken, fikk de ifølge formannen inn 10–15 bestillinger.

Bakgrunnen for innføringen av ­ringen var at daværende Veneficus-­leder Stian Holm Skjelberg fant en svensk apotekarering med en lapp i en ­gammel safe på Farmasøytisk ­institutt. Her sto det skrevet fra ­tidligere ­formann Tone Otterhaug at hun håpet ringen ville komme ­foreningen til nytte. Skjelberg tok utfordringen på strak arm, og lyktes med å innføre ­farmasiringen. Tidligere forsøk på å lage en ring hadde ­strandet grunnet ­praktiske og økonomiske årsaker.

«Vi trengte blant annet en stanse for å produsere ringene, noe som er ­kostnadskrevende. Løsningen var å søke penger fra Norsk ­Farmasøytisk Selskap, som valgte å støtte ­prosjektet», ­fortalte Skjelberg til NFT i juni i fjor. 

(Publisert i NFT nr. 6/2016 side 19)