Forskere fra Laval universitet i Canada har gjennomført en metastudie av 65 studier av frekvensen av HPV-infeksoner, kjønnsvortediagnoser og forstadier til livmorhalskreft (høygradige celleforandring) i 14 i-land som har innført vaksinasjon mothumant papillomavirus (HPV). Tilsammen dekker studiene 60 millioner mennesker i opp til åtte år etter vaksinasjon. 

Studien ble publisert i The Lancet 26. juni.

Les også: Fakta om livmorhalskreft og HPV-vaksine

Stor reduksjon

Metaanalysen viser at infeksjon falt med 83 prosent hos 13 til 19 år gamle jenter og 66 prosent hos 20 til 24 år gamle kvinner. Frekvensen av kjønnsvorter falt med 67 prosent blant jenter fra 15 til 19, 54 prosent for kvinner mellom 20 og 24 og 31 prosent for kvinner mellom 25 og 29. Forstadier til livmorhalskreft sank med 51 prosent for de mellom 15 og 19 og 31 prosent for de mellom 20 og 24. 

— Våre analyser viset at vaksinasjon fører til substansielle reduksjoner i infeksjoner som fører til livmorhalskreft og forstadier til livmorhalskreft. Disse reduksjonene er et første tegn på at vaksinasjon til slutt kan eliminere livmorhalskreft som et folkehelseproblem. Nå prøver vi å bestemme når elimineringen kan skje og hvilke vaksinasjon- og screening-program som kan hjelpe oss å oppnå det raskere, sierførsteforfatter Mélanie Drolet i en pressemelding om studien. 

Vil se resultater i Norge

Ifølge Folkehelseinstituttet ble HPV-vaksine innført i barnevaksinasjonsprogrammet for jenter på 7. klassetrinn i 2009. I perioden november 2016 til og med juni 2019 har unge kvinner født i 1991 eller senere tilbud om gratis HPV-vaksine gjennom et midlertidig vaksinasjonsprogram. Om noen år vil resultatene også vise seg i Norge. 

— Vi kan forvente at 70 prosent av livmorhalskrefttilfellene blir borte, anslår forsker Mari Nygård ved Kreftregisteret i et intervju med Dagens medisin

Les også: HPV-vaksine mot for tidlig fødsel

Gutter vaksineres

HPV kan forårsake andre former for kreft hos kvinner og menn. Langvarig HPV-infeksjon kan gi kreft i munn, svelg og endetarmsåpningen hos begge kjønn, samt penis hos menn. Forekomsten av kreft i munn og svelg blant menn er økende, og rammer fire ganger så hyppig hos menn som hos kvinner. Fra høsten 2018 har gutter, på lik linje med jenter på 7. klassetrinn fått tilbud om HPV-vaksine i barnevaksinasjonsprogrammet.