Fersk leder i Farmasøyter Uten Grenser (FUG), Ørjan Leiknes Apeland, erkjenner at det er litt stille i organisasjonen for tiden.

— Det føles som det var litt mer aktivitet før. Vi er i en fase hvor vi må finne ut hva slags prosjekter vi skal henge oss på videre, sier han.

Prosjektene som FUG har vært med på i Mali og Ghana er i dvale på grunn av uroligheter.

— De er litt vanskelig å fortsette på grunn av den politikken vi har om at vi ikke ønsker å reise til land som UD fraråder oss å reise til.

Nå ser det ikke ut som det blir mye aktivitet i prosjektene i Zambia eller Haiti med det første heller. I Haiti på grunn av uroligheter, mens i Zambia har prosjektet de deltok på dabbet litt av.

— Men vi har et prosjekt i Etiopia som går veldig bra, understreker han.

Les også: FUG og Farmaceutene håper farmasøyter får fri til frivillig arbeid

Godt prosjekt i Etiopia

I Etiopia har FUG et prosjekt sammen med OUS (Oslo universitetssykehus) hvor de utdanner kreftleger og kreftsykepleiere. ­Farmasøytene står for undervisning, opplæring og håndtering av cytostatika.

FUG har også samlet inn penger til innkjøp av LAF-benker (laminar air flow).

— Det er hovedsakelig farmasøytisk ­kompetanse vi skal gi fra oss, for vi har ikke så mye penger, men Diakonhjemmet ­Sykehusapotek har gitt en stor gave, og ­studentene ved Universitetet i Tromsø har vært aktive og samlet inn penger til benker, sier han og håper å kunne sende med noen av ­studentene fra Tromsø på neste tur til Etiopia i vinter.

— Da får de se hva som skjer med pengene, og da får de opp motivasjonen ytterligere.

Mulige prosjekter i Nepal og Tanzania

Apeland har begynt å lete etter nye prosjekter og har flere ideer til steder farmasøyter kan gjøre nytte for seg. FUG er en liten ­organisasjon, og ideelt sett finner den prosjekter drevet av større organisasjoner, hvor
det er behov for farmasøytisk kompetanse.

— Jeg har begynt å snakke med Okhaldhunga sykehus i Nepal hvor Normisjon er inne. Det har jeg selv veldig stor tro på. Det er et sykehus hvor det sikkert er forbedrings­muligheter. Der kan vi reise ned og komme med noe tips til lagersystem, bestilling, tilvirkning, hygiene eller annet, mener han.

Han viser også til at Senter for farmasi ved Universitetet i Bergen har startet et samarbeid med et universitet i Tanzania.

— Vi tenker å hekte oss på der, sier han og legger til at han har flere ideer, men at FUG også ønsker tips om flere prosjekter hvor de kan bidra.

— Vi er alltid på jakt etter nye prosjekter.

Ønsker flere frivillige og sponsorer

Den nye lederen har begynt å jobbe for å få med seg bedriftsmedlemmer og har blant annet rekruttert Norsk medisinsk syklotronsenter. Han minner om at FUG i prinsippet ikke har noen administrasjonskostnader.

— Styret og prosjektgruppene er frivillige, og alle pengene brukes kun på det faktiske arbeidet.

FUG trenger også flere farmasøyter som ønsker å gjøre en frivillig innsats. Apeland vet om flere, både studenter og arbeidende ­farmasøyter, som ønsker å gjøre en innsats, men at det ikke alltid er lett å få tid. Han vet det er noen sykehus som har et opplegg for permisjon til frivillig arbeid, men ingen av ­sykehusapotekene. Noen av apotekkjedene har snakket om lønnet permisjon for å drive ­frivillig arbeid.

— Men vi har ikke sett så mye av det ­foreløpig, sier han.

Samtidig har Universitetet i Oslo strammet inn reglene for fri fra obligatorisk oppmøte for å drive frivillig arbeid. Noe han synes er ­kortsiktig tenkt.

— Studiestedene må se samfunnet, og ikke bare seg selv, dersom de skal utdanne gode farmasøyter, mener FUG-lederen.

(Publisert i NFT nr. 9/2019 side 20)