Turen startet i Keflavik fredag 12. oktober med et punktert bussdekk, og de tillitsvalgte måtte ta taxi i stedet. En av taxiene havnet så i kollisjon med en annen bil. Passasjerene kom heldigvis ikke til skade, men de måtte ha en ny taxi, med påfølgende forsinkelser.

Fra havnen i Reykjavik.

Da alle tillitsvalgte og reisevesker endelig var ­kommet inn på Farmasi­fakultetet på Islands univer­sitet, startet programmet med en gjennomgang av­ ­landets farmasi­utdanning. Deretter fikk vi høre om hvordan de gjennom et samarbeid med den islandske farmasøytforeningen, Lyfjafrædingafélag Íslands (LFÍ), og Royal Pharmaceutical Society i Storbritannia nå har fått til en klinisk masterutdanning, som snart vil produsere de første kliniske farmasøytene på Island. Det var svært imponerende å høre alt de har oppnådd. 

Vi møtte også Lóa María Magnúsdóttir, som er leder av LFÍ. Det var spennende å få informasjon om ­forholdene på Island med hensyn til hvordan ­apoteksystemet fungerer, og om hvordan landet har taklet nedbyggingen av legemiddelindustrien ved spesielt Actavis, men også hvordan de nå får nye selskaper, som eksempelvis Cori­pharma, på vei opp. 

Etter flere presentasjoner og erfaringsutveksling ble lokalene vist frem, og underveis hørtes hvisking om alt fra «de har så små lokaler» til «de har lokaler, det har ikke vi». Studentene på et av laboratoriene ble informert om at vi var en tysk tilsynsdelegasjon, som skulle se på forholdene på universitetet. Studentene er vant til litt av hvert fra professor og instituttleder Hákon Hrafn Sigurdsson, så de svarte umiddelbart «nei, nå lyver du».

Professor Hákon Hrafn Sigurdsson (t.v.) -forteller om farmasi-utdanningen på sagaøya.

I løpet av helgen gjorde vi også noen svært ­hyggelige restaurantbekjentskaper. Reykjavik er ­virkelig en destinasjon å anbefale for matglade. Mye fantastisk lam, fisk, vin og masse annet! Ingunn Björnsdóttir var vårt orakel om alt islandsk, og det var fascinerende å se hvordan hun traff på ­slektninger hele tiden. Det gav oss en følelse av at er man islandsk, så kjenner man alle andre islendinger og er i slekt med nesten alle!
 

Flotte naturområder rundt Barnafoss og Hraunfossar.

Andre deler av det faglige påfyll var om ­påvirkning av media ved Bjørgulv Borgundvaag, tidligere statssekretær og nå kommunikasjonssjef og politisk rådgiver i Norsk Lektorlag. Dessuten informasjon om Akademiker-samarbeidet, inkludert endringer i ­stillingsstrukturer, ved hovedtillitsvalgt for ­Akademikerne ved Universitetet i Oslo Tina Næss, samt litt om lønn og diskusjon om ulike utfordringer på universitetene. Maria Elisabeth Kalland, leder av NFF-O, gikk gjennom den nåværende organisasjonsstrukturen til Norges Farmaceutiske Forening. Hun fortalte også om organisasjonsutvalget og arbeidet som pågår med å gjennomføre en hensiktsmessig omstrukturering av foreningen. Sentralstyret har i 2018 skrevet utkast til fem ulike policy­dokumenter, og NFF-O-­lederen gikk gjennom det som var antatt å være spesielt relevant for de tillitsvalgte ved ­universitetene om utdanning. Det ble en god diskusjon mellom deltakerne, og det ble gitt gode og konstruktive innspill til utkastet.

Reisefølget poserer foran Gustav Vigelands statue av Snorre Sturlason på Reykholt.

Et viktig element i møter som dette, er nettverks­bygging. Kursdeltakerne dro derfor på ekskursjon for nettverksutvikling. Det ble bestemt å følge i Snorre Sturlasons fotspor. Vi møtte opp søndag morgen og ble hentet av verdens hyggeligste sjåfør, som kunne fortelle oss både historiske fakta og andre historier og sladder fra rundt omkring på øya. Vi besøkte ­Barnafossar og det mystiske landskapet rundt ­Snorres gård, Reykholt, og ekskursjonsturen ble avsluttet i Paradis. Etter et besøk dit føler mange seg i ­meditativ tilstand, og slik så det ut med deltakerne på denne reisen også, for mange var i dyp meditasjon på ­hjemreisen. Det kan imidlertid ikke utelukkes at noen av dem sov. 

Mandag 15. oktober returnerte vi til Norge, og mange av oss hadde en lang reisevei hjem.

Med tanke på den utfordrende starten delegasjonen fikk på sin tur på sagaøya, passer det å avslutte med et islandsk uttrykk: «Fall er fararheill» («Fall i starten fører til en bra reise»). 

Vakker natur ved vannfallet Glanni.

(Publisert i NFT nr. 3/2019 side 40-41.)