Thong Trong Ho

 

Alder: 27 år

Stilling: Provisorfarmasøyt/rådgiver hos nettapotek Farmasiet

Uteksaminert: 2020 fra Universitetet i Oslo

Antall år i nåværende stilling: 1 år

 

Hva skulle du ønske studiet hadde gjort for å gjøre deg forberedt til jobbsøking og arbeidslivet?

— Det kunne tilby enda flere ekskursjoner til ulike plasser med jobbmuligheter som sykehusapotek, legemiddelfirma, Statens legemiddelverk, Folkehelseinstituttet osv. Flere arrangementer med ulike bedrifter innen farmasi.

Les også: Ferske farmasøyter forteller: Karl Martin Forbord

Hva slags jobb siktet du på etter studiene? Hvorfor?

— Jeg siktet først og fremst på jobb som var utenom fysisk apotek. Grunnen til det var at jeg hadde jobbet som student i apotek under hele studiet og ville prøve meg på noe annet. I tillegg hadde jeg jobbet over ett år hos Legemiddelverket under studiet og fikk da lyst til å prøve på ulike bransjer i yrket. Selv om nettapotek og fysisk apotek deler noen fellestrekk, så er et nettapotek noe for seg selv, og politikerne må nå jobbe med en endring i lovverket for å tilpasse denne bransjen.

Er det vanskelig å komme inn i den delen av bransjen?

—  Ettersom nettapotek har blitt større de siste årene, har etterspørsel etter farmasøyt økt gradvis i denne bransjen. Under koronakrisen har antall bestillinger på nett eksplodert, og det har vært stort behov for farmasøyter. Det kommer også stadig flere nye nettapotek, så hvis man bare holder et øye med bransjen, er ikke det vanskelig å komme inn i det hele tatt.

Hvordan gikk du frem for å få jobb?

— Jeg holdt meg jevnlig oppdatert på de ulike stillingene som lå på finn.no og LinkedIn da jeg var ute etter å finne jobb. Det er viktig at man er åpen for alle typer jobb som nyutdannet, og er villig til å dra utenfor preferanseområdet. Jeg hadde opprinnelig ønsket å bo og jobbe i Oslo, men innså etter hvert at det var også flere spennende jobbmuligheter andre steder. Det var da jeg fant jobben hos Farmasiet på Finn. Jeg la inn en søknad og ble senere kalt inn til intervju i Sandefjord.

Hvordan var det å være i jobbintervju?

— Det var behagelig. Denne opplevelsen har jeg hatt på de fleste jobbintervju jeg har vært på. Selvfølgelig er man alltid litt stresset før et intervju, men bare husk at de som intervjuer deg er ute etter å finne den rette person til deres jobb og ingenting annet. Jeg vil si at dersom man har tro på seg selv og viser stor interesse for jobben, så har man lyktes 50 prosent av intervjuet. Resten kommer an på erfaring, kompetanse og andre faglige ting.

Hvordan var det å gå fra studier til jobb?

— Det er litt rart at man plutselig ikke lenger skal sitte og høre på en forelesning om hvordan en sykdom behandles, men heller praktisere den kunnskapen og gi råd til pasientene. Selv om jeg har jobbet mye under studiet, så er det etter studiet man virkelig jobber som en farmasøyt med autorisasjon. Hverdagen er også mindre fleksibel ettersom man må holde seg til jobbetidene. Man får også mer ansvar og oppgaver på jobb, men samtidig er økonomien betydelig bedre enn i tiden som student.

Kan du beskrive en typisk arbeidsdag?

— Det har vært mye endring i bedriften siden jeg kom, så jeg har egentlig ikke hatt en typisk arbeidsdag. Men det jeg gjør stort sett hver dag er å kontrollere resepter/bestillinger som kommer inn fra pasienter. Sjekker e-post og svarer på ulike spørsmål fra de andre avdelingene (kundeservice, innkjøp osv.) eller fra pasienter. Hjelper til å pakke og få ut bestillinger, slik at pasientene kan få de nødvendige medisinene i tide. Løser tekniske problemer som eventuelt dukker opp. Kommer opp med forslag til forbedringer av interne rutiner, slik at bedriften kan drifte på best mulig måte.

Hva er ditt beste råd til nyutdannete farmasøyter?

— Rådet mitt er at man bør søke jobb på alle steder som fanger interesse, og ikke bli begrenset av et geografisk område. Man bør også holde seg oppdatert med jobbsituasjonene lenge før man er ferdig og begynne å vise signal til de ulike arbeidsgivere at du er klar til å bidra positivt til samfunnet. Man kan blant annet oppdatere profilen på LinkedIn eller Finn ettersom det er disse to stedene hvor det er størst mulighet for å finne jobb. Men heller ikke vær redd for å høre med en venn eller tidligere kollega om de vet om jobber som kan være av interesse. Det er derfor også viktig med nettverk, fordi det er alltid noen som kjenner noen som igjen kan anbefale deg.

Hva er den største nybegynnertabben du har gjort?

— Den største tabben er at jeg har jobbet for mye overtid. Alle har vel lyst til å tjene litt ekstra penger her og der, men hvis man jobber for mye overtid i tillegg til vanlige arbeidsdager, så kan dette føre til utmattelse og tendens til å bli litt lei av jobb. Det er viktig at man setter en grense, slik at man har lyst å dra på jobb og bidra.

Hvorfor er du medlem i Norges Farmaceutiske Forening?

— Jeg er medlem i Norges Farmaceutiske Forening fordi jeg få tilgang til lønnsstatistikken, og det er viktig for nyutdannede å vite hva slags lønn man kan forvente for den stillingen man søker. Jeg tenkte også at jeg kunne trenge juridisk bistand i starten av arbeidslivet dersom det var noe jeg lurte på. I tillegg har Norges Farmaceutiske Forening en del medlemsfordeler som jeg får nyte godt av.

(Publisert i NFT nr. 7/2021 side 40-41)