Landets nordligste farmasiutdanning fremstår i dag som dynamisk og progressiv, eksempelvis var man her først ute med et 3 + 2-løp (innført i 2012). Men, det er ingen hemmelighet at opprettelsen av et fullverdig farmasistudium og etableringen av et solid og respektert farmasøytisk forskningsmiljø ved Universitetet i Tromsø (UiT), Norges arktiske universitet har hatt sine omkostninger i form av hardt arbeid. Gleden var derfor stor da IFA tillot seg å ta en pust i bakken og oppsummere årene fra starten høsten 1994.

Historikk og fremtidsvyer

På programmet sto et historisk tilbakeblikk med nøkkelpersoner som blant andre instituttleder Thrina Loennechen, tidligere apoteker Gunvor Solheim og professor Jarle Aarbakke. En rekke IFA-ansatte presenterte dessuten status og fremtidsvyer for forskningen, mens eksterne foredragsholdere ga uttrykk for sine synspunkter på IFA. Anne Kjersti Fahlvik, divsjonsdirektør, Divisjon for innovasjon i Forskningsrådet, oppsummerte slik:
— UiT er uredd, har strategi og taktikk. Vi har store forventninger til dere de neste årene.
Anne-Kristin Bjerga Bjåen, direktør kvalitet og prosesstyring i Boots Norge, mente Tromsø har vært i førersetet i å utvikle farmasøytene. Hun hadde ett stort ønske:
— Etabler mer forskning i primærhelsetjenesten! Vi trenger hjelp av forskningen for å utvikle og dokumentere de tjenestene vi gjør i apotek.

Mye ros og litt ris

Videre var ulike personer fra farmasibransjen invitert til å reflektere over om instituttet svarer på samfunnsoppdraget. Blant disse var sykehusfarmasøyt Frank Jørgensen, Sjukehusapoteka Vest, som satte pris på IFAs vektlegging av klinisk farmasi.
— Dere utdanner virkelig gode farmasøyter her, berømmet han.
Tidligere student Merete Kveli Moen, apoteker ved Vitusapotek Farmandstredet i Tønsberg, kom med et tips:
— Er det noe jeg savner fra min egen utdanning, så er det mer kunnskap om ­veterinærmedisin og odontologi.
Hege Helm, daglig leder i Norsk ­Farmasøytisk Selskap, syntes IFA var modig som gikk nye veier. Hun var ikke i tvil om ­kvaliteten på Tromsø-studentene:
— Vi må tørre å stå foran publikum og ha det gøy! Det føler jeg blir godt formidlet her i Tromsø.
Sameline Grimsgaard, prodekan forskning ved Det helsevitenskapelige fakultet ved UiT, kom med følgende oppfordring:
— Dere har veldig mye å bidra med i det kliniske området, dere må bare lære å bjeffe litt mer!
Avslutningsvis takket Thrina Loennechen varmt alle tilreisende og de ansatte spesielt. Hun innrømmet at det har vært beinhard jobbing de siste årene.
— I dag skal vi leve på det, og kanskje sveve på det til over helgen. Det er sånne dager som gir energi!

(Publisert i NFT nr. 10/2014 side 14–15.)