Benjamin gjør kjemipensum til videospill
Nyutdannet farmasøyt Benjamin Gao kaster seg inn i gründerlivet med to firma. Det ene lager en digital lab hvor du kan spille kjemipensum.

Så fort han var uteksaminert fra farmasi ved Universitetet i Bergen (UiB), kastet farmasøyt Benjamin Gao seg inn i gründerlivet og er i full gang med å utvikle to oppstartsbedrifter. Alt ved siden av full jobb på Sjukehusapoteket i Bergen.
— Så da jobber jeg på dagtid, og så jobber jeg etter jobb, smiler han.
LES OGSÅ: Farmasøyter er bedre gründere enn mange tror
Innovasjon Norge støtter den digitale kjemilaben
I firmaet Lenvayo jobber Gao sammen med tre spillutviklere for å lage et virtuelt laboratorium hvor videregåendeelever og studenter på høyere utdanning skal kunne øve seg på labøvelser som i et spill.
— Det er mangel på labutstyr og laboratorier rundt i alle videregående skoler generelt, så der tenkte vi det kunne være veldig relevant, men også på høyere utdanning, for der er det mange avanserte labinstrumenter som man trenger opplæring for å bruke. Det er høy terskel, og det er noe som man leser om gjennom fagene, men man lærer ikke å faktisk navigere og håndtere dem før man begynner på masteroppgaven. Da er det sånn at du har en uke med kø før du får brukt det selv til ditt eget prosjekt, og da må du ha god kontroll. Du har ikke råd til å lære deg opp med instrumentet lenge, forklarer han.
— Så da er det sånn at den laben vi har laget, er sånn at det er mulig å bevege deg i laben. Du spiller. Vi har laget titreringsforsøk, og så skal vi integrere avanserte labinstrumenter med alle ventilene og rørene, hva de gjør, hvordan du setter i stand instrumentet, hvordan du faktisk analyserer det. Og så skal vi ha et datasystem integrert i det, så du kan øve deg på datasystemet til instrumentet.
Lenvayo har en nettside og en testbar lab de kaller Chemi, hvor de bruker videregåendeelever og andre til å teste den, mens den hele tiden er under videreutvikling. De har interesserte videregående skoler, og de har fått gjennomslag hos Innovasjon Norge og fått oppstartstilskudd.
— Det ble mye mindre abstrakt da de pengene kom inn. Endelig var det noen som anerkjente det på et nivå hvor de er villig til å putte inn risiko, konstaterer Gao fornøyd.
LES OGSÅ: Ønsker du endring, må du ta ansvar selv
Farmasøyt og selger
Bedriften ble i utgangspunktet startet av de tre kollegene hans, som et skoleprosjekt hvor de skulle spillifisere noe og fikk ideen om en kjemilab for videregående. Gao ble hentet inn som medeier og -gründer kort tid etter og har fått ansvar for den faglige delen og forretningsutviklingen.
— Mitt hovedansvar er den kjemifaglige delen når det kommer til labprosedyre, labhefte, labmanual, føre inn riktige vekt og volum på alt og lage kjemifunksjoner, og så vil de ha meg til å presentere selskapet og selge og snakke og skrive søknader, forklarer han som også kom med ideen om å utvide det til høyere utdanning både fordi han ser et behov, men også fordi det i starten kan være enklere å selge det inn til én og én student fremfor den litt mer omfattende prosessen det er å få det inn i videregående skoler.
— Da kan vi si til studenter som er i nød, som ikke husker lenger det de gjorde i labforsøket for tre uker siden. Deadline for labrapport er i morgen, de husker ingenting. Hva skal de gjøre? Jo. De kan gå inn i Chemi og betale for et instrument de kan prøve seg på.
LES OGSÅ: Vil tilby legemiddelgjennomgang på legekontoret
Spill kjemipensum
Chemi handler først og fremst om det å lære seg å håndtere instrumentene og tilhørende datasystemer.
— Du skal lære deg hvordan du skal vri denne ventilen her og sette trykk og ha denne innstillingen på i ti minutter for å klargjøre instrumentet. Deretter lukker du den ventilen, åpner den ventilen. Altså, det er sånne prosedyrer vi har lyst til å lære studentene, påpeker Gao.
De kjemiske lovene er foreløpig enkelt definert tilpasset det formålet, men på sikt ønsker de å inkorporere mer reell kjemi. De ser også for seg å spillifisere vanskelige deler av pensum på en slik måte at det å spille spillet vil være tilstrekkelig for å lære pensum.
— Ambisjonen vår er veldig høy, men det er et lite team og oppstartsfirma, så vi gjør det minste vi kan gjøre, så vi kan få et brukbart produkt som vi kan faktisk få solgt, få litt inntekt og etter hvert utvikle mer.
LES OGSÅ: Mia spillifiserer farmasiutdanningen
Ett oppstartsfirma er ikke nok
Én oppstartsbedrift gir tydeligvis ikke Gao nok å gjøre, så han har også startet firmaet Satreda sammen med sin veileder fra Senter for farmasi ved UiB, Wei Wang.
— Vi har holdt på med nanopartikler. Det brukes innenfor legemiddellevering, enten man tar det oralt eller injiserer det eller subkutant; det kan være masse ulike former for det, men poenget er at det skal beskytte legemiddelmolekylet sånn at det kommer frem til målet. Vi har da tenkt å forske litt mer på det og utvikle en formulering som kan være bedre enn det som finnes allerede på markedet nå; enten det kommer til bedre oppbevaringsbetingelser, bedre målstyringsmekanismer eller at den er i stand til å ta inn mer av legemiddelet i seg, forklarer han og legger til at Wang har stor kompetanse på temaet og at de har et utgangspunkt i noen løsninger de føler har høyt potensial.
— Men vi skjønner at det blir vanskelig, så derfor har vi opprettet firmaet vårt hvor vi har ulike former for tjenester som vi har lyst til å gjøre sånn at vi kan få litt raske penger på andre måter for å starte opp denne ballen, sier han og opplyser at de har tenkte å ta på seg oppdragsforskning innenfor nanopartikler og legemiddellevering.
Like før deadline får vi en gledelig e-post fra Gao.
— Siden du intervjuet meg, så har Satreda AS fått 200 000 kroner i støtte fra Innovasjon Norge! Ikke bare det, vi har også fått vår første kunde hvor vi har solgt vår første batch med nanopartikler!
(Publisert i NFT nr. 4/2025 side 27- 28.)