Farmaceutene gleder seg over kommunefarmasøytene
Farmaceutene stråler over veksten i antall kommunefarmasøyter og inviterte sine kommunefarmasøytmedlemmer til to dager med kos, fag og tillitsvalgtkurs.

Antallet kommunefarmasøyter i Norge vokser månedlig. Nå er det rundt 40 kommunefarmasøyter spredd ut over hele landet, og et stort flertall er medlem i Norges Farmaceutiske Forening (Farmaceutene). De fleste er eneste farmasøyt på arbeidsplassen og må være sin egen tillitsvalgt, derfor inviterte Farmaceutene alle til en samling for å lære litt om rettigheter og forhandlinger. I tillegg ble de behørig traktert og fikk litt faglig påfyll på kjøpet.
24 farmasøyter dukket opp i Oslo og leder i Farmaceutene, Birgitte Lloyd, er glad så mange hadde anledning til å delta.
— Det er viktig for oss å lage gode arenaer hvor medlemmer med liknende arbeidssteder og arbeidshverdag kan komme sammen for å mingle, sosialisere og oppdateres på fag og forening, sier hun.
— Nå håper jeg at dette kan bli en årlig samling, og at antallet deltakere øker år for år, smiler hun.
Vi har skrevet mange artikler om den spennende utviklingen av kommunefarmasien i Norge. Du kan lese dem ved å trykke her.
Farmaceutene jobber for flere kommunefarmasøyter
Lloyd har stor nytte av å møte medlemmer fra alle deler av farmasien, og ikke minst de som nå er pionerer i helt nyopprettede stillinger rundt i Norge.
— Jeg lærte mye på samlingen, og det var ekstra fint å kunne ha mulighet til å ta de små og uformelle samtalene med deltakerne underveis, sier hun.
— Kommunefarmasøyter sitter med kunnskap og kompetanse som jeg drar stor nytte av i mine samtaler med politikere og andre beslutningstakere. Alle norske kommuner bør ha en farmasøyt i egne rekker, og alle norske innbyggere fortjener kvalitetssikret legemiddelhåndtering. Det jobber vi for i Farmaceutene!
LES OGSÅ: Vestre Aker anbefaler alle bydeler å skaffe seg farmasøyt
Lærte å forhandle og sikre egne rettigheter
Roar Thun Wægger fra Wægger Negotiation Institute AS kom for å lære farmasøytene om forhandlinger og forhandlingsteknikk.
Advokat i Farmaceutene, Nina Håkonsbakken Andersson, snakket om lønnsfastsettelse og lønnsutvikling i kommunene og hva Farmaceutene kan gjøre for tillitsvalgte og farmasøyter i kommunene.
Håkonsbakken Andersson understreket at ifølge tariffavtalen med KS, som forhandler for alle kommuner utenom Oslo, har alle krav på en lønnsutviklingssamtale med sin nærmeste leder.
— Den er det kjempeviktig at dere har, slo hun fast.
Om de har den før eller etter lønnsoppgjøret er ikke avgjørende, men hvis ikke arbeidsgiver tar initiativ til den, så må de må be om den. Det gir de som forhandler for dem et bedre grunnlag å forhandle på.
Begge hadde mange gode råd og tips til hva farmasøytene bør gjøre både for å bedre arbeidssituasjonen sin og øke lønnen, og de engasjerte farmasøytene overstrømmet dem med spørsmål og kommentarer.
LES OGSÅ: Mirakelfarmasøytene i Tromsø
Tips om hvordan håndtere seponeringsredde leger
Aller mest engasjement vekket sykehjemslege og fastlege Christine Gulla som har hatt ansvar for Norsk forening for alders- og sykehjemsmedisins nypubliserte anbefalinger i Gjør kloke valg.
Hun presenterte rådene og snakket om alle problemene med gamle og skrøpelige pasienter som står på mange legemidler og legenes manglende oversikt og frykt for å seponere. Kommunefarmasøytene kjente seg godt igjen og hadde mange innspill og spørsmål til legen.
Gulla hadde også noen tips om hvordan farmasøytene kan komme gjennom hos legene hvis de ønsker å gjøre endringer i legemiddelbruken til en pasient.
Ikke minst er det viktig å få med legene til å se på livssutsiktene til pasientene. En pasient som åpenbart ikke har mange år igjen, har for eksempel ikke store fordeler av å gå på statiner. I samme leia advarte hun mot trangen til å fjerne alle legemidler og påpekte at på et punkt er det antakelig bedre å være trøtt og susete på grunn av opioider enn å leve med store smerter.
LES OGSÅ: Nyttig og inspirerende kommunefarmasøytsamling