Farmasibygningen blir Bærekrafthuset i 2027
Mandag åpnet Senter for global bærekraft ved UiO. I 2027 tar de over Farmasibygningen som Farmasøytisk institutt forlater i 2026.

Neste sommer flytter Farmasøytisk institutt etter planen inn i Livsvitenskapsbygningen som skal stå helt ferdig i løpet av 2026.
Når farmasøytene er ute flytter nyvinningen Senter for global bærekraft inn i Farmasibygnignen, og bygningen skifter navn til Bærekrafthuset.
Senter for global bærekraft hadde sin offisielle åpning allerede mandag 2. juni, og forsknings- og høyere utdanningsminister, Sigrun Aasland, fikk æren av å klippe snoren.
— Vi har forsynt oss fra naturen på en måte som vi ikke kan fortsette på, og vi må bruke ressurser og naturen vår på en helt annen måte enn vi er vant til, sa hun.
— Hva er da bedre enn et senter for global bærekraft som kan gi oss noen av disse løsningene?
LES OGSÅ: Feirer instituttet som ble finansiert av sprit for 90 år siden
Bredt bærekraftbegrep
Leder av senteret, Helge Jordheim, strålte under den historiske begivenheten. Han erkjente at senteret har definert et bredt bærekraftbegrep med sine fire tverrfaglige tematiske områder Helse, miljø og klima, Kunnskap, teknologi og tillit, Demokrati, styring og sosial rettferdighet og Energi, mat og ressurser
— Men det har en spiss ende. Klima- og naturkrisen truer menneskers livsbetingelser både de naturlige og de samfunnsmessige, og vi skal finne løsninger på utfordringene som dette stiller oss overfor, slo han fast.
LES OGSÅ: Helsesektoren forurenser dobbelt så mye som flytrafikken
Første fakultet på 30 år
Senter for global bærekraft er et frittstående senter som sidestilles med Universitetet i Oslos fakulteter for å stå fritt til å jobbe tverrfaglig og bringe sammen forskere fra alle fakulteter og utnytte den fulle bredden av fag og disipliner som finnes på universitetet.
— Det er historisk at Universitetet i Oslo vil stille seg i spissen for norsk og internasjonal bærekraftforskning gjennom å samle forsker fra hele bredden av Norges beste universitet. At den nye enheten etableres som fakultet, gir ekstra historisk sus, sa leder Jordheim.
Utenom lederen vil grunnstammen i senteret bestå av tidligere Senter for utvikling og miljø. I tillegg vil forskere fra Medisinsk fakultet ha delstillinger og noen av UiOs eksisterende administrative tverrfaglige satsinger legges under senteret. Det anslås at rundt 70 personer vil være tilknyttet senteret i første omgang.
LES OGSÅ: Plutselig døde alle gribbene i Pakistan