Studentene og myndighetene ønsker mer fleksible utdanninger, og apotekkjedene ønsker flere farmasøyter, spesielt i distriktene. Samtidig har økonomien til universitetene blitt dårligere og interessen for å bo og studere farmasi heltid i Namsos har dalt. I 2019 truet nedleggelsesspøkelset, og ved siste opptak klarte Nord universitet bare å fylle 15 av sine 30 plasser på farmasistudiet.

— En ting er at Farmasi-Norge trenger flere farmasøyter, men det er heller ikke økonomisk forsvarlig at jeg skal drive en farmasiutdanning med alle de vitenskapelige ansatte vi har, og så får vi bare 15 studenter per kull vi skal utdanne. Det går ikke i lengden, sier farmasøyt og fersk faggruppeleder for Legemidler og legemiddelhåndtering, Hege Sletvold.

Hege Sletvold

— Vi ønsker å være i forkant og være proaktiv og legge om vårt studium så det skal bli økonomisk bærekraftig. Så vi endrer vårt studieprogram fra campusbasert heltid til nett- og samlingsbasert deltid over fire år. Da tenker vi at vi endrer oss I tråd med samfunnets behov og Kunnskapsdepartementets strategi. 

LES OGSÅ: Skjebnetimen nærmer seg for farmasøytene på Campus Namdal

Øker antallet studenter

I tillegg til at de nå kommer med et tilbud som mange har etterspurt, mener Sletvold det er en god nyhet at omleggingen gjør at de kan ta inn flere studenter. 

— Vi ser at når vi legger om, så får vi til å øke. Så da får vi potensielt utdannet 40 reseptarfarmasøyter hvert år. Jeg vil si det er et godt grep for å serve kommende farmasøyter til regionen vår og landet, sier hun. 

Hun vet det blir aktuelt for flere å studere farmasi med det nye tilbudet, og hun håper de vil klare å fylle alle plassene.

— Jeg tror og håper mange som jobber i apotek, er godt motivert og som har lyst til å ta en utdanning og bli farmasøyt, søker seg til oss nå.

Utdanningen i Namsos feiret nylig 20 år og feiret med brask og bram. 

Vil forbli aktivitet i Namsos

Vernepleierutdanningen i Namsos legges også om til å bli nett- og samlingsbasert, så det vil bli annerledes på Campus Namdal i de kommende årene.  Men med fire kull farmasistudenter i drift, så vil de stort sett ha studenter på samling hver uke. 

— Så det vil bli stor aktivitet på studiestedet, sier Sletvold.  

For fagmiljøet på farmasiutdanningen vil det blir store endringer, ikke minst i pedagogikken når de skal gå fra å undervise i en forelesningssal eller klasserom til å gjøre det på skjerm, men det vil ikke bli noen endring i antall ansatte. 

Sletvold viser også til at studiested Namsos skal totalrenoveres og utvides og at kommende famasistudenter får nytte av fine og moderne lokaler. 

Absolutt ikke et brevkurs

Da forslaget om en permanent nett- og samlingsbasert farmasiutdannelse kom opp tidligere i år, ble det nedlatende omtalt som brevkurs av kritikerne som stilte spørsmål ved kvaliteten, men Sletvold er ikke i tvil til at de skal klare å opprettholde kvaliteten. 

— Det er ikke brevkurs. Det er det absolutt ikke. Krava er de samme, og man skal igjennom den samme læringa. Det er bare at pedagogikken er lagt opp annerledes. Kvaliteten i dette studieprogrammet skal være det samme som når man går et campusbasert heltidsstudieprogram, sier hun.

Opptaket går gjennom samordna opptak med samme krav som før, utdanningen er mer eller mindre lik, men vil hovedsakelig foregå digitalt. Mye vil være fleksibelt som studenten kan jobbe med når det passer, men det vil også være en del obligatorisk undervisning i sanntid. Det blir relativt mange samlinger med blant annet intensiv laboratorieundervisning som skal foregå på Namsos, og det blir omtrent samme mengde lab som før. Praksisperioden blir som den har vært. 

Eksamenene blir som før. De blir i hovedsak gjennomført i Namsos, men noen blir i Stjørdal, og noe blir digitalt slik de har vært etter pandemien. 

Høy kvalitet

Sletvold viser også til gode erfaringer, både fra nett- og samlingsbasert farmasiutdanning i Sverige og Nord universitets egen sykepleierutdanning, men også fra de fire kullene med bachelor i farmasi nett- og samlingsbasert deltid gjennomført ved Nord universitet, både de åpne deltidskullene og de som var gjennomført i samarbeid med Apotek1. 

— Vi har god erfaring med de deltidsstudiene, sier Sletvold.  

Da fikk de motiverte voksne studenter med arbeidserfaring fra hele landet som hadde stor gjennomføringsgrad. 

Tilbudet har vært ivrig etterspurt av kjedene, men hun understreker at kjedene ikke har noen påvirkning på hverken opptak, gjennomføring eller innhold. Det er dog viktig å ha god dialog med kjedene, både for å rekruttere studenter, men også for å avklare forventninger. 

— Jeg understreker til dem at hvis de skal sende studenter til oss, så vil vi ikke at de skal jobbe hundre prosent. For da klarer de ikke studiet, sier hun som gleder seg til første kull, på forhåpentlig 40 studenter, starter høsten 2025. 

— Vi vet vi får det til.

Les også profilintervjuet vi skrev om Elisabeth Moen Rørvik som var med å starte utddanningen i Namsos og hvordan hun trekkes mellom kirken og farmasien.