Tone Westergren ble tildelt Det giftige kors 2024 under Farmasidagene fredag 15. november.

 — Tone er, med sin ledende rolle i RELIS og sitt store engasjement for uavhengig legemiddelinformasjon gjennom nesten tre tiår, en svært verdig mottaker av Det giftige kors, sa styreleder i Norsk Farmasøytisk Selskap, Ken Tesaker. 

— Tone, du har vært en markant skikkelse innen farmasien gjennom hele din karriere, og dine bidrag til faglig utvikling har satt varige spor.

Det var en glad mottaker som etter en lang applaus takket hjertelig.

— Det er en utrolig stor ære, og jeg er veldig takknemlig for dette, sa hun.

Hun synes det er stas at fagmiljøet og kolleger setter pris på jobben hun og RELIS har gjort og gjør og understreket at hun ikke har gjort det alene. 

— Det er mange kloke hoder som har dratt i samme retning og vi har hatt mange støttespillere som heier. 

Hun takket også alle som har brukt tjenesten gjennom de snart 30 årene RELIS har eksistert. 

LES OGSÅ: Tone Westergren: Legemiddelorakelet i Forskningsveien

Mangeårig innsats for evidensbasert informasjon

Westergren tildeles Det giftige kors for sin mangeårige innsats for rasjonell og trygg legemiddelbruk gjennom objektiv og evidensbasert informasjon. 

Hun har gjennom flere tiår bidratt til både faglig utvikling og formidling av legemiddelinformasjon som har hevet standarden for trygg og evidensbasert praksis i Norge.

Hun har vært en ledende skikkelse i nesten 30 år, spilte en helt sentral rolle i etablering av RELIS i 1995 og bidratt med ny kunnskap gjennom et doktorgradsarbeid fra 2021 med tittelen Reporting of adverse effects in clinical trials, systematic reviews, and guidelines. How events are lost along the evidence chain.

LES OGSÅ: Det giftige kors til Loennechen og Haavik

Engasjert foreningsmenneske

Tesaker fremhevet også fremheve Westergrens engasjement innen farmasøytisk foreningsarbeid. Hun har bidratt gjennom arbeid i programkomite for Farmasidagene og bidratt selv med faglige innlegg. Hun har hatt verv i flere nasjonale og internasjonale farmasøytiske organisasjoner, blant annet Norske Sykehusfarmasøyters Forening, hvor hun var leder fra 2009 til 2011. Hun har også hatt verv i Norsk Selskap for Farmakologi og Toksikologi (NSFT) og European Society of Clinical Pharmacy (ESCP). I tillegg har hun publisert en rekke artikler i nasjonale og internasjonale tidsskrifter, og undervist på et høyt antall kurs for farmasøyter og annet helsepersonell over hele landet.

Viktig med uavhengig legemiddelinformasjon

Tesaker påpekte at årets tildeling er en anerkjennelse av hvor viktig uavhengig legemiddelinformasjoner for famasiprofesjon.

— Uavhengig legemiddelinformasjon er viktig fordi den sikrer at helsepersonell og pasienter får objektiv informasjon om legemidler. Dette er helt avgjørende i et stadig mer komplekst legemiddelmarked og helsevesen. I dag er det enkelt for både pasienter og helsepersonell å finne informasjon på nettet, men ikke alt som er tilgjengelig er korrekt eller pålitelig. Uavhengig legemiddelinformasjon fungerer som et kvalitetssikret alternativ til informasjon som ellers kan være uklar eller påvirket av interesser som ikke nødvendigvis ivaretar pasientens beste.

I NFT og på Farmatid kan du jevnlig lese artikler fra RELIS om mange forskjellige problemstillinger rundt legemidler.

Tone Westergren og RELIS

Tone Westergren (f. 1959) er cand.pharm fra UIO i 1983.

  • I 1987 begynte hun å jobbe på Rikshospitalets apotek, og i det miljøet har hun blitt værende gjennom resten av karrieren. 
  • Hun startet i sykehusekspedisjonen og informasjonsavdelingen og var aktiv i legemiddelkomiteen.
  • Da RELIS ble etablert i Oslo og Bergen i 1995, ble Tone en naturlig leder for senteret i Oslo.
  • Fram til september 2023 ledet hun RELIS Sør-Øst ved Avdeling for farmakologi, Oslo universitetssykehus.

I løpet av årene med Westergren i ledelsen har RELIS hatt en imponerende utvikling:

  • De har vokst til over 13 årsverk i Oslo og i overkant av 20 på de tre andre sentrene; RELIS Nord-Norge, RELIS Midt-Norge og RELIS Vest.
  • RELIS har fått nasjonalt ansvar for bivirkningsovervåkning i Norge (sammen med DMP).
  • De driver publikumstjenesten tryggmammamedisin.no som gir råd til gravide og ammende 
  • RELIS reiser rundt og gir råd til fastleger gjennom KUPP-programmet.