Legestudenter fra Universitetet i Bergen har i samarbeid med informatikkstudenter og medisinske veiledere gjennomført en studie hvor de undersøkte hvordan personer med helsefaglig bakgrunn i Norge oppfatter svar fra store språkmodeller på helserelaterte spørsmål, sammenlignet med svar fra leger. 

«Studien viser at svar på helserelaterte spørsmål generert av språkmodellen GPT-4 ble vurdert som mer empatiske, kunnskapsrike og hjelpsomme enn svar fra leger. Dette indikerer at kunstig intelligens kan avlaste helsepersonell ved å formulere gode svarutkast på helserelaterte spørsmål.» konkluderer Tiril Egset Mork, Håkon Garnes Mjøs, Harald Giskegjerde Nilsen, Sindre Kjelsrud, Alexander Selvikvåg Lundervold, Arvid Lundervold og Ib Jammer i artikkelen Kunstig intelligens og legers svar på helsespørsmål i Tidsskrift for Den norske legeforeningen. 

LES OGSÅ: Store muligheter med kunstig intelligens innen farmasien

Helsepersonell rangerte svar

Studien benyttet 192 helserelaterte spørsmål med tilhørende svar fra leger, hentet fra nettstedet studenterspør.no. Språkmodellen GPT-4 ble benyttet til å generere egne svar på de samme spørsmålene. 

Begge settene med svar ble vurdert av 344 respondenter med helsefaglig bakgrunn. Respondentene, som var blindet for hvilket svar som var generert av lege eller språkmodellen, ble bedt om å rangere svarenes grad av empati, kunnskap og hjelpsomhet.

Farmasøyt Andrea Storås har tatt doktorgrad på kunstig inteligens i helsevesenet, Les om arbeidet hennes her: Å gjøre kunstig intelligens til mer enn en svart boks. Transparente maskinlæringssystemer for medisinske anvendelser

Viktig å finne riktig måte å bruke KI

Funnene i studie samsvarer med resultater fra en amerikansk studie og nytteverdien av store språkmodeller er også vist i andre studier som at de kan ha høy diagnostisk nøyaktighet. Samtidig påpeker forfatterne at det finnes andre studier med motstridende funn hvor blant annet bruk av språkmodell førte til mer tidsbruk og lengre svar fra leger. 

«Dette understreker viktigheten av videre utforskning av hvordan integrasjon av denne formen for kunstig intelligens faktisk kan forbedre helsehjelp og avlaste helsepersonell.» skriver de i artikkelen.