Norske farmasistudenter arrangerer stor internasjonal kongress
Engasjementet for farmasien er rekordhøyt hos farmasistudentene for tiden. Neste år toppes det med stor internasjonal studentkongress i Oslo.

Under kongressen var det noen som spøkte til NoPSAs kontaktperson i IPSF, Sofie Gangsø, om at de som nytt medlem burde holde neste europeiske kongress. Hun lo av det, men klarte ikke å glemme det, og som evig optimist bestemte hun seg for at det måtte jo være gøy, og la det frem under et styremøte i NoPSA.
— Jeg trodde vel at jeg skulle bli nedstemt, men det er en gjeng som er veldig, veldig optimistiske og veldig løsningsorienterte, sier hun med et stort smil.
Gansø fikk bare positiv respons, og en stor gjeng sa seg allerede der og da klar til å bli med i arrangørgruppa. De sendte inn søknad og for noen uker siden fikk de beskjed om at de får holde IPSFs europeiske kongress over fem dager med 160 deltakere fra hele Europa i Oslo juli 2026.
Nå er de i full gang med forberedelser og leter etter sponsorer, foredragsholdere og flere studenter som vil bidra. Så alle som kjenner lysten til å hjelpe den engasjerte gjengen med å gjennomføre en best mulig kongress, har muligheten til å kaste seg med.
Ta kontakt gjennom NoPSAs instagramkonto hvor det også ligger mer informasjon, eller send en epost til Gangsø på chairperson.eurs2026@gmail.com.
Møter stor entusiasme
Foreløpig består arrangørgruppa av åtte medlemmer fra forrige og nåværende NoPSA-styre med Gangsø som leder, Holger Amlo som nestleder, Thea Wøyen Hamfjord som økonomiansvarlig, Rufiye Parhat som ansvarlig for det faglige innholdet, Alec Gardiel Fernandez som ansvarlig for det sosiale innholdet, Sebastian S. Madsen som kommunikasjonsansvarlig og Trym Sæther og Elly Aoukan som registrerings- og logistikkansvarlige.
Vi møter Gangsø, som er eneste oslostudent i arrangørgruppa, i et møterom på Oslomet-storbyuniversitetet, hvor hun har med seg en håndfull av gruppa digitalt.
De tilstår at de har hatt litt nerver, spesielt da de innså at det vanlige har vært å bli sponset av sine private universitet.
— Da ble vi veldig motløse, for det kan vi ikke forvente av våre skoler og universitet, sier Gangsø.
— Men så begynte vi å kontakte folk og så at her var folk ganske villig til å inngå sponsoravtaler, samarbeidsavtaler og så videre. Så da skjønte vi at det her kommer til å gå ganske greit, smiler hun.
Gansø trekker spesielt frem møter med Norsk Farmasøytisk Selskap, Norges Farmaceutiske Forening, GE Healthcare og Senter for farmasi ved Universitetet i Bergen som avgjørende. Ikke minst ga det en ekstra dytt da en av farmasøytene på GE fortalte at hun hadde deltatt på IPSF-kongress da hun var student og hadde drømt om å kunne organisere noe sånt i Norge.
— Den setningen har gått på repeat inne i hodet mitt. Mens jeg har jobbet, sittet oppe sene kvelder, stått opp tidlig for å få ting i gang og sittet på alle disse møtene, så har det vært en skikkelig motivasjon at man føler at man har farmasimiljøet i ryggen.
— Det er en stor trygghet å ha de i ryggen og at de føler vi kan få dette til. Man kan bli litt usikker til tider, men når vi har disse møtene og ser at de også er engasjerte og ønsker å hjelpe til, så gjør det at vi blir litt mer rolige, legger Rufiye Parhat til.
LES OGSÅ: Norske farmasistudenter inne i det gode internasjonale selskap
Stort engasjement i studentmiljøet
Trym Sæther erkjenner at han kanskje hadde vært den mest tvilende, men for han var det avgjørende at studentmiljøet har vært så overveldende positive.
— Det er sjelden studentmiljøet har vært så engasjert som det er nå og så sammenknyttet. Så vi kom frem til at det er nå eller aldri, eller kanskje ikke aldri, men det er nå vi får det til. Det er nå vi er motivert nok til å sette i gang med en så stor oppgave, slår han fast.
Gangsø nikker bekreftende og viser til at årets NoPSA-kongress ble utsolgt på fire dager og at Norge har hatt store delegasjoner på de siste IPSF-kongressene. I tillegg tok det bare en time fra de la ut utlysning etter flere arrangører at det kom inn flere søknader.
— Det er gøy at folk er veldig på. Engasjementet er stort blant norske studenter, sier hun.
I tillegg er det flere av arrangørene som begynner å ha en viss erfaring i å arrangere større konferanser og samlinger både i form av NoPSA-kongressene og Pinsestevnet som ble holdt i Oslo i fjor.
— Kombinasjonen av å ha arrangert pinse i mars i fjor og nasjonal kongress hvert år ga oss noe vi kunne bygge videre på, sier Holger Amlo.
LES OGSÅ: Storslått jubileum for NoPSA
Vil vise frem norsk farmasi
Foreløpig har de avtale om overnatting, mat og galla på Quality Hotel 33. De har også konferanselokaler, men studentene håper å få avtaler med universitetene for det faglige programmet.
— Vi ønsker å vise frem universitetene våre. Mange av de internasjonale studentene er veldig interessert i utveksling i Norge i tillegg til muligheter for jobb etter endt utdannelse, og da er det veldig fint å kunne vise frem universitetene våre, sier Gangsø.
Planen er at det det faglige temaet skal være ganske bredt.
— Vi har prøvd å ha litt åpent tema, men det blir det å se på farmasøyter overalt, hvordan det kan bli gjort i fremtiden og se litt på hvordan det blir gjort i Norge i forhold til utlandet, sier Rufiye Parhat og legger til at de ønsker at foredragsholderne skal stå ganske fritt til å snakke om det de er engasjert i.
— Vi snakket litt om hva slags foredrag vi selv synes har vært spennende de siste årene, og da kom vi egentlig til den konklusjonen at det som er spennende er når de som holder foredraget, brenner for det de holder foredrag om, legger Gangsø til.
Hun vet mange i det internasjonale farmasistudentmiljøet er interessert i hvordan det er å være farmasøyt, kanskje spesielt apotekfarmasøyt, i Norge, så de vil prøve å svare litt på det.
LES OGSÅ: Historisk tilbakeblikk til verdenskongress for farmasistudenter i 1993
Forventer nordlys i Oslo i julil
Fire av medlemmene studerer i Bergen, og alle er enige om at studentengasjementet kanskje er på det høyeste der. Det ble vurdert å holde kongressen på Vestlandet, men praktiske årsaker – hovedmengden av mulige samarbeidspartnere er i osloområdet – og pris – mellomlanding er dyrt – ble avgjørende for at det ble Oslo.
— Men utenlandske studenter skjønner jo ikke forskjell på Oslo og Bergen, og noen jeg snakket med forventer å se nordlyset når de kommer til Oslo i juli, ler Gangsø.
— Så jeg er veldig spent på hvordan vi skal løse det. Jeg tror vi må finne en simulator eller noe sånt, for jeg er litt stressa for at alle har den forventningen.