Bydel Nordstrand og Bydel Ullern i Oslo kommune ansatte begge farmasøyt i 2020. Økonomi og behov gjør at de kutter farmasøytstillingene i år.

— Når økonomien blir presset, så må vi som bydel se om oppgaver kan løses på en annen måte og hvem som eventuelt kan gjøre det. Vurderingen vår var da inndragelse av farmasøyt som en stilling med minst risiko når vi sto i en situasjon der vi måtte kutte stillinger på grunn av reduserte rammer for 2025, opplyser kommunikasjonsrådgiver Kim Erik Strøm i Bydel Nordstrand.

Leder i Norges Farmaceutiske Forening, Birgitte Lloyd, rister på hodet over bydelenes avgjørelse

—Oslo rygger inn i fremtiden, sier hun.

LES OGSÅ: Vestre Aker anbefaler alle bydeler å skaffe seg farmasøyt

Farmasøyt bør jobbe på høyere nivå enn bydel

Strøm understreker at de mener det er viktig med farmasøyter i kommunen, men erfaringene deres viser at farmasøytene kan gjøre mer nytte for seg på et høyere nivå.

— Farmasøyten jobbet stort sett på systemnivå med rutiner, samarbeid med apotek, opplæring og internkontroll. Å ha en farmasøyt på systemnivå er viktig, men burde da benyttes i eksempel Helseetaten. Det sikrer lik praksis i alle bydelene og kompetansen kan benyttes i Oslo kommune, sier han og påpeker at deres tidligere bydelsfarmasøyt det siste halve året har vært ansatt i Helseetaten for å arbeide med byomfattende rutiner og arbeid på systemnivå innenfor legemiddelhåndtering.

— Da ble også de praktiske oppgavene overført til eksempelvis fagsykepleiere som også hadde ansvar for eksempelvis opplæring før vi fikk farmasøyt, legger han til.

Helseetaten har avtale om lån av farmasøyten fra Nordstrand frem til sommeren. Strøm opplyser at den faste stillingen er inndratt i budsjett for 2025 og at farmasøyten har sine rettigheter i overtallighetsavtalen i Oslo kommune.

LES OGSÅ: Bydelene er oppfordret til å ha farmasøyt, men får ikke midler

LES OGSÅ: Alna bydel angrer ikke på farmasøytkutt

Ikke råd til farmasøyt i Ullern

Seksjonssjef for helse og omsorg i Bydel Ullern, Anne Katrine Fimreite Fortes, opplyser at de har kuttet farmasøytstillingen på grunn av omstillingsbehov.

— Vi må jobbe på andre måter med de ressursene vi allerede har. Dette må vi gjøre på grunn av den økonomiske sitasjonen bydelen er i, sier hun.

— Hvorfor ansatte dere farmasøyt?

— Farmasøyt skulle i tråd med overordnede føringer og vedtak innenfor gitte rammer, koordinere arbeidet med kompetanse og opplæring innenfor medikamenthåndtering og farmakologi.

— Hva gjorde farmasøyten?

— Farmasøyt skulle sørge for at det fantes gode rutiner for legemiddelhåndtering på alle plan i hjemmebaserte tjenester, samt gjennomføre farmasøytisk tilsyn i hjemmebaserte tjenester.

— Med tanke på at det skjer mye feil med legemidler, ikke minst i forskjellige deler av kommunes tjenester: Hvordan sikrer dere trygg legemiddelbehandling uten en legemiddelekspert?

— Oppgavene og kompetanseheving på det aktuelle området ivaretas videre av andre fagpersoner vi har i tjenesten. Tilsyn vil bli kjøpt fra apotek.

LES OGSÅ: Farmasøytpioneren i Oslo øst

Helseetaten beholder ikke farmasøyt

Helseetaten opplyser at de har benyttet farmasøyten fra Nordstrand i forbindelse med et toårig prosjekt som går på å kvalitetssikre legemiddelhåndteringen i Oslo kommune.

— Vi har gjort et stort arbeid på området og blant annet utviklet en digital håndbok på legemiddelhåndtering.
I den forbindelse har vi hatt muligheten til å benytte oss av farmasikompetanse fra Bydel Nordstrand. Farmasøyten har bidratt til at resultatet av håndboken er på et høyt faglig nivå og oppdatert i henhold til gjeldende krav og lovverk, sier seksjonsleder i Folkehelse- og omsorgsavdelingen ved Helseetaten, Steve Yttermo.

Helseetaten lanserte den 12. desember 2024 håndboken i legemiddelhåndtering for hjemmetjenester, tilgjengelig i kvalitetssystemet EQS. Håndboken inneholder oppgavefokuserte rutiner for trygg og effektiv legemiddelhåndtering.

Ifølge Yttermo har ikke Helseetaten planer om å ansette en farmasøyt på fast basis.

— Helseetaten har i denne omgangen valgt å benytte seg av kompetanse på farmasiområdet som allerede finnes i Oslo kommune. Da dette arbeidet er prosjektorganisert, har det for en tidsperiode vært hensiktsmessig å hente denne kompetansen fra bydel.

LES OGSÅ: Farmasøytisk tospann i Sykehjemsetaten i Oslo

(Publisert i NFT nr. 4/2025 side 10-11.)