Legemiddelfabrikken i Elverum åpnet i 1974 og har hatt mange eier og mange navn i sin 50 år lange historie. I de siste ti årene har den hett Curida og vært delvis eid av de ansatte og lokale investorer etter en stor redningsaksjon da Takeda la ned fabrikken i 2015.  

Farmasøyt Solveig Pedersen BrustadFredag 21. juni inviterte Curida noen av de over 1000 som har vært ansatt siden 1974 og et utvalg politikere og andre støttespillere for å feire de 50 og klippe snoren på den nye produksjonslinjen som øker kapasiteten deres med 68 millioner enheter. 

Farmasøyt John Bjørn Fredrikson var med på feiringen. Han kom med lasset da fabrikken, da NAF-LAB (Norges Apotekerforenings laboratorier), kjøpte Kragerø apoteks produksjonsavdeling i 1984. 

Farmasøyten fra kysten trivdes i skogene og ble ved fabrikken til pensjonsalder og forbi da han ble leid inn som QP.

— Det har vært en flott arbeidsplass, slår han fast. 

LES OGSÅ: Fem fremgangsrike år i elverumskogen for Curida

Feirer alle som har bidratt

Fersk administrerende leder, Anders Larsson, skrøt av engasjementet han opplever fra både ansatte og lokalmiljøet i Elverum og omegn og understreket at det ikke først og fremst var en feiring av fabrikken, men av alle de som har bidratt og støttet dem gjennom alle år. 

snorklipping på Curida

Snorklipping på Curida

Curida har hatt et utfordrende år med stor usikkerhet, men med god hjelp av blant annet kommunen og nye investorer ser Larsson lyst på fremtiden. 

— Ambisjonen er å doble virksomheten på fem år. Jeg er sikker på at med det laget vi har og støttespillere, står vi riktig rustet til å få det til, sa han og lovet at det blir flere investeringer. 

— Det er ikke siste gang vi står her for å klippe en snor, sa han og lovte samtidig at det blir en ny feiring neste år når Curida fyller ti år. 

Et industrieventyr som er viktig for Elverum

Sylvia Brustad, som nå er prosjektleder for arbeidet med et norsk senter for beredskap og helseindustri, deltok på feiringen og kalte fabrikken et industrieventyr. 

Sylvia Brustad på feiring av Curidas 50-årsdag.

Med fare for nye pandemier og økende legemiddelmangel mener hun Norge må satse mer på Curida og de få andre legemiddelprodusentene vi har.

—  En ting vi kan være sikre på, er at det kommer flere kriser, flere pandemier. Da er det altså slik at vi må sørge for at vi produsere mer legemidler i Norge, og vi må sørge for ar vi har en vaksineberedskap i Norge, sa hun. 

Gjensidig avhengig

Kommunedirektør Kristian Trengereid representerte Elverum kommune under festen. Kommunen har bidratt mye for å få Curida over kneika det siste året. Det skulle bare mangle mener han.  

— Vi gjør det fordi vi tror på virksomheten, og vi har tro på det den har å bidra med til Norge og verden, og vi trenger virksomheten i lokalsamfunnet.

Per S. Thoresen

LES OGSÅ: Curida må få mer hjelp fra Elverum kommune

Curida feirer 50 årLinje 100 på CuridaLeif Rune SkymoenFabrikksjef Curida, Christian Nydal

Curida feirer 50 år