Verdens legemiddelforskeres tro på malariamedisinen hydroksyklorokin mot korona har gått som en berg-og-dalbane i hele 2020. Noen studier har vist lovende resultater og sterke personligheter med autoritet, som president Donald Trump og den franske professoren Didier Raoult, har hyllet hydroksyklorokin som noe nær frelsen. Andre har ikke vært like optimistiske. Nå ser det ut som vi nærmer oss et svar. 

Les også: WHO gjenopptar studiene av malariamedisin

Multibruk

Klorokinin har lenge vært brukt mot malaria og noen autoimmune sykdommer, og det har blitt gjort lovende studier på legemidlets effekt på sars (Severe acute respiratory syndrome). Derfor gikk det kort tid etter de første utbruddene av korona før forskere og leger startet forsøk med det eller hydroksyklorokin, som er et mindre toksisk derivat av klorokinin, i kampen mot det nye viruset. 

Siden de første nyhetene om at hydroksyklorokin kunne ha en effekt kom tidlig i mars har det daglig vært en nyhetsartikkel et eller annet sted i verden om alt fra at legemidlet helbreder korona, at Elon Musk anbefaler forskning på det og at norske leger skriver det ut til seg selv, slekt og venner til at mennesker har dødd av å spise fiskemat med klorokinin, at koronapasienter som i studier fikk hydroksyklorokin hadde høyere dødelighet enn de som ikke fikk det og at hamstring har ført til mangel og begrensninger på utskriving og eksport. 

Les også: Leger skriver ut Plaquenil på blå resept til familie og venner

Det endelige svaret- nesten

5. juni kom det en pressemelding fra forskerne bak den store studien RECOVERY (Randomised Evaluation of COVid-19 thERapY) som ledes fra Universitetet i Oxford. Den konkluderte med at hydroksyklorokin ikke har effekt på pasienter innlagt med covid-19. 

— Dette er mer eller mindre det endelige svaret, kommenterte fagdirektør i Legemiddelverket, Steinar Madsen, til nrk.no og la til at det endelige svaret antakelig kommer så fort WHO fullfører hydroksyklorokindelen av den store studien på mulige koronamedisiner kalt Solidarity Trial.

Kanskje forebyggende

Samtidig er det flere forskere som mener det er god grunn til å vurdere hydroksyklorokin som en preeksponeringsprofylakse (PrEP) som kan tas i situasjoner hvor folk utsetter seg for SARS-CoV-2, som for eksempel helsepersonell på en avdeling for koronasmittede. Nicholas White ved Mahidol universitetet i Bangkok, som leder en av de største PrEP-studiene på hydroksyklorokin, mener et legemiddel med liten effekt har bedre sjanse for å hindre at viruset får tak, enn å helbrede en fullt utbrutt infeksjon og sammenlikner med bruken av antibiotikumet doxysykline som malariaprofylakse.

— Vi ville aldri behandle noen med det; det er for svakt, men det er en veldig god profylakse, sa han til Science.