«Når ingenting er sikkert, er alt mulig», ifølge den engelske forfatteren Margaret Drabble (1939–).

Å leve midt i en pandemi er krevende. Dagliglivet domineres av uforutsigbarhet og forsakelse. Stadige endringer, med nye regler og begrensninger, gjør oss slitne. I mørke stunder er det lett å glemme vårt felles oppdrag; å berge befolkningen gjennom farsotten.

For vi er alle soldater i krigen mot koronaviruset. Hver og en av oss gjør en hederlig innsats når vi følger myndighetenes smittevernråd og restriksjoner, både som privatpersoner og yrkesutøvere. Dessuten er det viktigere enn noensinne å være årvåken og på tilbudssiden med tanke på alt som kan avhjelpe den vanskelige situasjonen.

Samtiden har vist at bivirknings­rapportering bør være en høyt prioritert oppgave. I så måte har farmasøyter, som ofte er tett på legemiddelbrukere, et glimrende utgangspunkt. Meldeplikten ble innført for over ett år siden, og Legemiddelverket er opptatt av at yrkesgruppen følger opp. Ikke nøl, meld på mistanke! Slik bidrar du til trygg legemiddelbruk.

Apotek 1 Råde tok på eget initiativ kontakt med Råde kommune og informerte om at de kunne bidra under koronavaksineringen. Det ble positivt mottatt og førte til at de i februar bisto med å vaksinere helsepersonell i kommunen. Dette er et flott eksempel på at en offensiv holdning betaler seg, og at kompetanse er skapt for å deles.

I dette øyeblikk tikker det inn en melding om at Helse- og omsorgsdepartementet endelig har sagt ja til å gi farmasøyter i apotek og kommune rett til å rekvirere covid-19-vaksine. Den midlertidige forskriftsendringen ble dermed vedtatt rett før påske og er en gladnyhet for Farmaceutene som har jobbet for å få dette på plass. Det viser seg at det gjelder å være raskt på ballen og ikke gi slipp. Vi gratulerer med seieren!


(Publisert i NFT nr. 3/2021 side 4)