Flere studier tyder på at Plaquenli (hydroksyklorokin) kan ha en effekt mot korona. Statens legemiddelverk innførte rasjonering på Plaquenil fordi noen norske leger skrev det ut til seg selv og sine familier, og det var bekymring for at det kunne bli mangel. 

— Likevel fortsetter enkelte leger å skrive ut malariamedisin til sine egne, nå på blå resept, skriver nrk.no.

Les også: Verden samles i kappløpet mot koronakur

Skriver ut til slekt og venner

Medisinsk fagdirektør i Statens legemiddelverk, Steinar Madsen, opplyser til NRK at noen leger har trosset disse innstrammingene og gitt blå resept til slektning og venner.

— Etter at vi strammet inn har noen leger skrevet ut dette på blå resept uten at disse pasientene har hatt en diagnose som gjør at de skal kunne få hydroksyklorokin. Det liker vi ikke i det hele tatt, og det synes vi er veldig leit, slår han fast.

Ber apotek rapportere til fylkeslegen

Madsen sier de har fått tilbakemeldinger fra apotek der det er tydelig at dette ikke er til pasienter som trenger legemiddelet.

– Vi har fått rapporter der det er åpenbart at de har skrevet dette ut på blå resept til pasienter som ikke har de sykdommene som kvalifiserer for å få Plaquenil på blå resept, sier han til NRK.

Legemiddelverket tar ikke kontroll av leger, men de har et råd hvis et apotek oppdager at leger gjør dette.

— Dette er brudd på retningslinjene. Hvis et apotek oppdager dette, så er det fylkeslegen som har ansvaret for å følge opp leger som ikke følger retningslinjer, oppfordrer han.

Tror ikke det blir mangel på medisinen

Legemiddelverket innførte rasjonering for å hindre mangel, men nå er ikke Madsen bekymret for å at det skal bli mangel. Han opplyser til NRK at det er mye Plaquenil tilgjengelig for Norge, og firmaene som produserer hydroksyklorokin vil øke produksjonen.

– Det selges under forskjellige navn, men de vil øke produksjonen, og det er et enkelt legemiddel å produsere. Vi tror det skal gå bra, sier han som er spent på å se om legemiddelet i det hele tatt virker mot korona.

– De har vist at det har effekt, og særlig i tidligere forløp i sykdommen. Og i andre studier har det vist ingen effekt. Vi vet ikke, og derfor blir det gjort massevis av studier rundt omkring i verden.

Les også: Koronakrisen kan skape langvarig legemiddelmangel