Foto: privat

Lovisenberg Sykehusapotek var ikke i tvil da apotekene skulle inngå avtale med Oslo kommune om å være med og vaksinere mot korona. De kastet seg med og satte første dose 16. april. Da NFT besøkte dem 31. mai, hadde de vaksinert litt over hundre helsepersonell.

— Vi synes det er veldig fint å kunne være med på å bidra, sier farmasøyt Lisbeth Trelnes (bildet). Hun er avdelingsleder i publikumsavdelingen og ansvarlig for vaksineprosjektet.

Les også: 30 apotek har koronavaksinert over 2000

Kan sprøyter

NFT får følge hele prosessen. Apotektekniker Tone Andresen går gjennom alle rutinene, trekker opp vaksinen og dokumenterer nøye hvor mye som er tatt fra det påstartede hetteglasset. Så kommer Trelnes og gjennomfører dobbeltkontroll, før hun tar med sprøyten på vaksinasjonsrommet, stiller pasienten noen kontrollspørsmål og setter vaksinen.

Sykehusapoteket har infrastruktur til og erfaring fra å håndtere sprøyter fra før, og de kvalifiserte sine vaksinatører i forkant av influensasesongen som aldri kom i fjor, så de har kunnet ta vaksinasjonsoppgaven på strak arm og har ikke hatt noe problem med å få 11 doser fra hvert hetteglass med vaksine fra Moderna.

— Det som vi bruker er tid, sier Trelnes og forklarer at de får samme honorar som fastlegene.

— Det er ikke noe vi blir rike på, men det er på en måte vårt bidrag i denne koronaperioden. Vi gjør det fordi det er det vi kan være med på å bidra med, sier hun.

Les også: Apotekene i Oslo skal vaksinere mot korona

Vaksineprosessen: Tone Andresen trekker opp vaksinen før Lisbeth Trelnes dobbeltkontrollerer og tar med vaksinen til pasienten.  ​​​​

 

Folk er takknemlig for vaksine

Helsepersonellet de vaksinerer er ansatte på institusjoner tilknyttet kommunen, men de er ikke ansatte i kommunen. Trelnes opplever at mange av helsepersonellet har vært bekymret og er takknemlig for å endelig få vaksine.

— En gråt til og med. Hun var så letta. Så det betyr utrolig mye for mange folk, påpeker hun.

— De jobber tett på folk, legger hun forklarende til og forteller om flere som jobber på en institusjon for barn og unge med autisme.

— Da er det vanskelig å gå med munnbind og visir. Kommunikasjon er utfordrende nok i seg selv. Da er de bekymret når de går på jobb og vet det er mange barn og unge som kan være smittet.

Les også: Sykehusapotekene ikke med på vaksineavtale med Oslo

​Får ut alle dosene: Hetteglassene fra Moderna kan gi 11 doser hvis man er nøyaktig, og det er de på Lovisenberg.

Morsomt å være med

— Hvorfor har dere tatt et annet valg enn de andre sykehusapotekene i Oslo?

— Forskjellen på oss og for eksempel ­Rikshospitalet, Diakonhjemmet og andre er at vi har egen inngang. De andre har inngang til apoteket inne på sykehuset, og da kommer de seg ikke forbi ­vaktene som passer sykehuset fordi det er strengt regulert; selv pårørende får ikke gå inn på do engang når de følger sine folk på sykehuset, sier hun og tror i tillegg det kan ha noe å si at de er en liten ­organisasjon sammenliknet med Sykehusapotekene HF.

— Også synes vi det er morsomt å være med på noe nytt. Det er jo gøy, da, føyer hun til med et stort smil.

Noen av de andre apotekene som er med på ­avtalen, har startet innbyggervaksinering, men ­Lovisenberg Sykehusapotek har måttet utsette det til over sommeren på grunn av vaksinatører i permisjon som kommer i tillegg til ferieavviklingen i sommer.

Nøye: Hver eneste dose blir registrert.

(Publisert i NFT nr. 5/2021 side 12-13)