Ryddetips

  • Fjern det du ikke trenger, medisiner du ikke husker hvem tilhører eller hva brukes mot, og medisiner som har gått ut på dato.
  • Sørg for at medisinene du beholder er i originalemballasjen, utenfor barns rekkevidde og oppbevares tørt og i romtemperatur (noen medisiner skal oppbevares i kjøleskap, sjekk pakningsvedlegget/emballasjen).
  • Returner medisinene du vil kvitte deg med på apoteket. Fjern etiketter med navn om du ønsker det. Papiremballasje trenger du ikke å levere inn, den kan du heller kildesortere.

Det var en blid helse- og omsorgsminister Bent Høie som dukket opp til lanseringen av legemiddelavfallskampanjen «Rydd skapet» på Storo Storsenter  i Oslo på morgenen 21. januar.

— Jeg har hørt at det er bra å komme ut av skapet, og det må også legemiddelavfallet gjøre, spøkte statsråden foran et lattermildt publikum.

Kampanjen #RyddSkapet er et samarbeid mellom interesseorganisasjonene Legemiddelindustrien, Apotekforeningen og Norsk Vann, samt Legemiddelverket. Den blir også frontet av helse- og omsorgsminister Bent Høie og stortingspolitiker Harald T. Nesvik (FrP).

Bent Høie
Helse- og omsorgsminister Bent Høie var glad for å kunne lansere legemiddelavfallskampanjen på Storo Storsenter. Foto: Lars Brock Nilsen

Lettere tilgjengelige legemidler

Ministeren mimret tilbake til sin barndom og om familiens medisinskap med hvitt og rødt kors på.

— Jeg kan ikke huske om det var låst eller ikke, men jeg har iallfall ingen minner om å ha kommet meg inn der. Det fikk stå helt i fred. I dag har de færreste egne medisinskap. Men vi har alle medisiner som står igjen, for eksempel fra fjorårets antiobiotikakur eller fra forrige regjeringsskifte, sa Høie.

Legemidler kan i dag dermed være mye mer tilgjengelige for barn, og kan være et faremoment i hverdagen.

— Og dette er ikke noe vi tror, dette vet vi. Giftinformasjonen mottok i fjor flere tusen henvendelser om barn som hadde spist eller puttet medisiner i munnen. Bare små doser av medisiner kan være svært farlig for små barn, og etter at datoen har gått ut på legemidler kan de slutte og virke eller virke annerledes enn det som er formålet, poengterte Høie.

Helse- og omsorgsministeren mante til at privatpersoner må levere inn legemiddelavfallet sitt til sitt nærmeste apotek.

— Resten bør oppbevares på ett sted, og helst i et skap.

— Folk er usikre

Det var FrPs Harald T. Nesvik som først gjorde statsråden oppmerksom på hvor viktig en slik kampanje er.

— Mange folk er usikre på hva som skal gjøres med legemidlene. Ikke alle leverer dem inn, og selv om mange gjør det, havner mye legemidler i søpla eller i avløpet, sa Nesvik.

Harald Tom Nesvik
FrPs Harald Tom Nesvik har selv vært vitne til hva som kan gå galt dersom man ikke passer på legemidlene man har hjemme. Derfor var han glad for å kunne være med på å presentere kampanjen. Foto: Lars Brock Nilsen

Han understrekte også viktigheten ved å sikre tilgangen på legemidler i hjemmet. I anledning kampanjelanseringen var også flere småbarnsmødre invitert.

— Jeg har blant annet vært vitne til at et barn en gang fikk i seg et helt Flux-glass og måtte pumpes. Alt er spennende når man er barn, og derfor er det viktig å rette en slik kampanje mot sikkerheten for småbarn, mente Nesvik.

Medisinsk fagdirektør i Legemiddelverket, Steinar Madsen, ga de fremmøtte en introduksjon i hvilke legemidler som kan være spesielt farlige i feil hender.

— Giftinformasjonen mottok 3500 henvendelser som gjaldt barn under ti år i fjor, og 500 av disse var Flux-relaterte. Barna vil jo bare hjelpe mor og far med å få brukt opp glasset. Paracet finner vi på en solid andreplass, fortalte Madsen.

Steinar Madsen
Medisinsk fagdirektør i Statens legemiddelverk, Steinar Madsen, forklarte de fremmøtte hvilke legemidler som kan være spesielt farlige for barn å få i seg. Foto: Lars Brock Nilsen

Ifølge ham er noen tabletter farligere for barn enn vokse.

— For eksempel kan bare 17 av disse jerntablettene gi en alvorlig forgiftning. Det hadde man 80 henvendelser på i fjor. Også inntak av bare to nikotintyggegummi kan gi forgiftning. Noe slikt kunne lett vært unngått, og er helt unødvendig, sa Madsen.

— Rydd inn, og rydd inne

Direktør i Statens legemiddelverk, Audun Hågå, var klar på at slike situasjoner kan gjøre foreldre livredde. Men dette kan gjøres noe med hvis man skjerper seg litt.

— Rydd inn i skapet, og rydd inne i skapet. Returner de gamle legemidlene til apoteket, der de sørger for at legemidlene blir sendt videre og destruert på riktig måte, sa Hågå.

Audun Hågå
Direktør i Statens legemiddelverk, Audun Hågå, slo et slag for det gammelsdagse medisinskapet under kampanjelanseringen. Foto: Lars Brock Nilsen

Han understrekte at man aldri bør bruke opp legemidler bare fordi man har noen igjen i skapet.

— Det er alltid noen tabletter igjen, men hvis man for eksempel bare tar et par antibiotika-tabletter en dag man er syk, er man med på å skape grobunn for antibiotikaresistens. Adrenalinpenner har også holdbarhetstid og må erstattes, det gjelder også øyedråper. Snart er man oppe i en hel pose med legemidler man ikke har bruk for, og de bør tas med til apoteket. Der tar de imot med et smil!

Direktøren brukte anledningen til å slå et slag for det gode, gammeldagse medisinskapet.

— Det bør ikke stå på badet, for legemidler liker seg ikke i sterkt lys og høye temperaturer.

Administrerende direktør i Apotekforeningen, Per T. Lund, vill forsikre seg om at politikerne  også ville følge opp om det viktige temaet etter at kampanjen var ferdig.

— Derfor har vi tatt med to medisinskap til dere, så dere ikke skal glemme deres eget budskap.