ShareLab

  • ShareLab er et fullt utstyrt og bemannet laboratorium for entreprenører innen livsvitenskap.
  • Per nå er ni selskaper på plass. De utvikler blant annet kunstige ben og lager medisiner til kylling.
  • ShareLab blir den tredje inkubatoren i Forskningsparken. De to andre er StartupLab (med 80 oppstartsbedrifter) og helseinkubatoren Aleap (40 startup-selskaper).
  • Oslotech står bak etableringen sammen med VWR som laboriatoriepartner. 
  • Abbvie, The Life Science Cluster, Inven2,  Innovasjon Norge og andr er støttespillere.


Kilde: Oslotech

250 gjester deltok da statsminister Erna Solberg åpnet inkubatoren ShareLab, en delingslab for bioentreprenører. 
 

— Vi må legge om til et kunnskaps­basert næringsliv for å kunne opprettholde ­velferden. ShareLab er samhandling, det er nye bedrifter og det er forsknings- og kunnskapsbasert, sa Solberg da hun åpnet biotech-inkubatoren i Forskningsparken ved Universitetet i Oslo like før påske. 

— Vi behøver kloke hoder som har lyst til å få prosjektet sitt realisert, var stats­ministerens oppfordring. 

Ønsker å bevisstgjøre

At statsministeren tok seg tid til å åpne et laboratorium under turbulente tider i ­Stortinget, med en avgått justisminister og kritikk av finansministeren i SSB-saken, ble lagt merke til. 

— Hun spøkte selv med at det var dramatiske tider, og Esben (A. Nilssen), inkubatorlederen, takket henne for at hun tok seg tid til å komme, forteller Iselin H. Wood, Community Manager i ­ShareLab, til NFT.

ShareLab åpning
Åpnet delingslaboratoriet for fremtidens livsvitenskapere: Fra venstre: Karl-Christian Agerup, administrerende direktør i Oslotech som ­driver Forskningsparken, statsminister Erna Solberg, Esben A. Nilssen, Managing Partner ShareLab, Marius Øgaard, Partner ShareLab, og Nina Nielsen Bjerke, Managing Director VWR – part of Avantor.
Foto: Sigurd Klæva / Oslotech

 — At hun likevel kom, viser hvor ­viktig det er å bevisstgjøre folk om denne ­næringen, sier Wood. 

Samarbeidsprosjekt

Interessen for åpningen var så stor at ­ShareLab måtte stenge påmeldingen da de nådde 250 deltakere. De interesserte kom fra Forskningsparken, Universitetet i Oslo og ­Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU), og ellers folk som er interessert i entreprenørskap og biotech. 

ShareLab omtaler seg selv som stedet for utvikling og vekst av prosjekter og ­startups innen biotech og life science. Under ­åpningen fortalte Esben A. Nilssen (ShareLab), Nina Nielsen Bjerke (VWR) og Karl-Christian Agerup (Oslotech) om ShareLab-historien frem til i dag.

— Vi ønsker at ShareLab skal være en utskytingsrampe for nye bedrifter, forklarte Nilssen.

Wood utdyper at ShareLab er et ­samarbeidsprosjekt som kom i stand ut av et behov for denne typen initiativer.

— Jeg og mine kolleger var ansatt i Oslotech og drev The Life Science Cluster. Da forslaget om et sånt type laboratorium kom, ønsket forskningsparken å være med og VWR ble med, sier hun. 

Salat uten jord

Per i dag er det ni selskaper i inkubatoren, som spesialiserer seg i veldig ulike områder. 

— Noen driver med tarmbakterie­analyse, et selskap forsker på ekstrakt av alger som kan brukes i kosmetikk og medisin, og et annet selskap driver med vertical farming, forteller hun. 

 Sistnevnte er ShareLab-medlemmet Omnicibus, som under åpningen bidro på den kulinariske siden. Selskapet dyrker salater og krydder basert på hydroponisk dyrking, altså dyrking uten jord. Michael Solem, daglig leder i Omnicibus, har uttalt at det kan være en reell erstatning for tradisjonell matproduksjon, fordi det ­eliminerer skadedyr og virus ved å fjerne jord. 

— De delte ut basilikum og salater. Selskapet hadde en liten stand, men fikk masse oppmerksomhet, forteller Wood. 

Kick-start for laben

ShareLab har 24 labbenker og 36 arbeidsplasser i inkubatorfellesskapet. 

— Hva blir neste store steg nå som dere har åpnet?

— Vi ønsker at flere i Norge blir kjent med oss. Vi tror det er mange som sitter med en god biotech-idé, som ikke vet at ShareLab og samfunnet rundt det ­eksisterer, forklarer Wood. 

Måten de skal nå ut til flere er å reise rundt på universiteter og være til stede på sosiale medier. 

— Det er viktig for oss at det er enkelt å få tak i oss. Hvis noen tenker at det er for vanskelig å finne sin egen lab eller et miljø, må vi gjøre dem kjent med ­mulighetene. Åpningsarrangementet var en kick-start for det. 

(Publisert i NFT nr. 4/2018 side 8-9)