F

Norsk Farmaceutisk Tidsskrift

Nyheter - Forskning - Trender

Overfølsomme for bitter smak

Ny forskning viser at barn har mye mer sensitive smaksløker enn voksne. Med 30 reseptorer for bitter smak kan det bli uutholdelig å ta medisinen sin.

Små barn er utstyrt med dette store antallet reseptorer for bitter smak fordi de på refleks skal spytte ut giftige stoffer. Genialt for menneskehetens overlevelse igjennom historia - uheldig for moderne folkehelse. For det er ikke bare giftige stoffer de spytter ut - de spytter også ut livsviktig medisin. I land med dødelige sykdommer som Hiv og aids kan denne refleksen få alvorlige konsekvenser, skriver svenske Läkemedelsvärlden.

Sensitiviteten for det bitre er så stor at smaken gjenkjennes tvers igjennom alle forsøk på å skjule den med banan, sjokolade og andre lure triks. De få reseptorene barna har for å smake det søte klarer ikke å ta opp kampen.

- Gjennom å forstå hvordan smaksreseptorene fungerer kan vi lettere finne smaker som skjuler det bitre og får barna til å ville ta medisinen sin, sa Julie A. Manella på årsmøtet til American Chemical Societys der denne forskningen ble presentert.