Generalsekretæren i WHO (Verdens helseorganisasjon), Tedros Adhanom Ghebreyesus, opplyste i en pressekonferanse mandag at WHO foreløpig stopper studiene av malariamedisinen hydroksyklorokin, som har vært USAs presidents favoritt og ansett av mange forskere som et av de beste håpene i kampen mot covid-19.

Les også: Verden samles i kappløpet mot koronakur

Økt dødelighet

Bakgrunnen for avgjørelsen er en studie på 96 032 pasienter med korona publisert i The Lancet som viste at de som ble behandlet med hydroksyklorokin hadde større dødelighet enn de som ikke fikk legemidlet.

Ghebreyesus understreket at legemidlet uansett er regnet som trygt for pasienter med autoimmune sykdommer og malaria. 

Les også: Remdesivir har vunnet tilbake noe tiltro som koronamedisin

Vil gjøre omfattende evaluering

Som en del av WHOs Solidarity Trial-program har hydroksyklorokin blitt testet ut i mange land. Over 400 sykehus i 35 land rekrutterer pasienter og nesten 3500 pasienter fra 17 land er med i studien. Studien er ledet fra Norge, hvor legemidlet også har blitt testet ved Oslo universitetssykehus, St. Olavs hospital og Sykehuset Levanger.

Ghebreyesus opplyste at ledergruppen I Solidarity Trial hadde møte lørdag og ble enig om å gjøre en omfattende gjennomgang av tilgjengelig global empiri for å vurdere de potensielle fordelene og farene ved legemidlet. Imens vil studien bli satt på pause. 

Solidarity Trial ser har også studier på ebolalegemiddelet remdesivir og en HIV-behandling (lopinavir/ritonavir) alene eller sammen med et legemiddel mot hepatitt (interferon-β 1a). De fortsetter som planlagt.