NFT ønsker å hjelpe unge nyutdannede farmasøyter med en god overgang til arbeidslivet. Vi slipper derfor til unge med noen år i arbeidslivet bak seg, slik at de kan komme med tips om hvordan takle denne overgangen.

I dag: Johannes Kristensen

  • Alder: 25 år
  • Stilling: Provisorfarmasøyt ved Sykehusapotek Nord, avdeling rådgiving MetaVision
  • Uteksaminert: 2023 fra UiT Norges arktiske universitet
  • Antall år i nåværende stilling: 1

Her kan du lese om alle de andre ferske farmasøytene vi har snakket med og som har gode råd å komme med.

Hva skulle du ønske studiet hadde gjort for å gjøre deg forberedt til jobbsøking og arbeidslivet?

— Jeg er egentlig ganske fornøyd med opplegget vi har hatt, da vi åpenbart har gått gjennom vanlig apotekpraksis, men vi har fått rom til å høre fra farmasøyter som er i litt forskjellige stillinger.

 

Hva slags jobb siktet du på etter studiene?

— Jeg siktet først etter en apotekjobb lenger sør.

 

Hvorfor?

— Jeg ville prøve å bo et annet sted i noen år, og apotekjobb finnes jo overalt i landet. Jeg endte derimot opp med den jobben jeg har nå da jeg syntes oppgavene virket mer spennende, samt at det var en annen mulighet kontra vanlig apotekjobb.

 

Er det vanskelig å komme inn i den delen av bransjen du jobber i?

— Kan være noe vanskelig. Det er ikke så mange stillinger tilgjengelig fra det jeg har sett, men jeg får inntrykk fra miljøet at det vil være et økt behov for farmasøyter innenfor IT.

 

Hvordan gikk du frem for å få jobb?

— Først lette jeg rundt på kjedenes nettsider og facebookgruppen «Farmasi – ledige stillinger» og fikk et par intervjuer gjennom det. Stillingen jeg er i nå, ble jeg tipset om av noen studiekamerater, så da søkte jeg på den og ble kalt inn til intervju.

 

Hvordan var det å være i jobbintervju?

— Litt skummelt. Jeg var ikke så stresset i forkant, men jeg merket at under intervjuet hadde jeg litt jernteppe.

 

Hvordan var det å gå fra studier til jobb?

— Den største forskjellen jeg har merket, er at jeg har mer fritid. Det er lettere å koble av etter jobb. Samtidig savner jeg også litt fleksibiliteten å kunne styre dagene mer selv i studietiden utenom forelesninger.

 

Kan du beskrive en typisk arbeidsdag?

— Arbeidsdagene kan være nokså varierte. Jeg har faste møter utover uken innenfor teamet, men utenom det så er det en rekke ulike oppgaver. Mye av arbeidet vårt går ut på å behandle innmeldte saker fra brukere av systemet, som for eksempel aktivering av et legemiddel, lage maler som forhåndsfyller mye av infoen i en ordinasjon, endre på hvilke legemidler man har hurtigknapper til etc. Akkurat nå holder vi mye på med forberedelser med oppgradering til ny versjon, og da gjelder det å sette seg inn i hvordan ny funksjonalitet funker og hvordan vi kan bruke det. Andre oppgaver inkluderer blant annet å oppdatere databasen med nyeste informasjon fra FEST, bistå andre i tjenesten med vår kompetanse i innmeldte saker, være i kontakt med leverandør for feilretting og videre utvikling, lage/bistå i revidering og dannelse av nye prosedyrer etc.

 

Hva er ditt beste råd til nyutdannete farmasøyter?

— Grip muligheten mens du kan, og ikke vær redd for å prøve noe nytt!

 

Hva er den største nybegynnertabben du har gjort?

— Jeg tror kanskje jeg kunne ha forberedt meg litt bedre på intervjuene, og kanskje vært litt kjappere og bestemt og forberedt til å svare på potensielt vanskelige spørsmål som kunne dukke opp.

 

Hvorfor er du medlem i Norges Farmaceutiske Forening?

— Jeg er medlem fordi jeg synes det er viktig å ha gode fagforeninger, slik at både jeg og andre kan benytte oss av fordelene det gir til oss farmasøyter.

Johannes Kristensen

(Publisert i NFT nr. 2/2025 side 38-39)