Tidligere apoteker ved Sjukehusapoteket i Bergen, Pål Espen Johannessen ble avskjediget fredag 16. juni. Han oppfatter det som gjengjeldelse etter at han varslet om uforsvarlige forhold ved sykehusapoteket. Nå har han stevnet eierforetaket Sjukehusapoteka Vest (SAV). Det meldte Dagens medisin fredag 30. juni.

— Jeg kan meddele at jeg er kampklar. Men jeg kommer ikke til å prosedere saken i media, sa han til Dagens medisin.

Sjukehusapoteket Vest slettet innholdet på telefonen 

Samme kveld som Johannessen ble avskjediget, ble han i følge DM stengt ute av Sjukehusapoteka Vests systemer, og mobiltelefonen hans ble steng natt til mandagen etter. Han kjøpte telefonen tilbake av SAV som samtidig formaterte telefonen.

SAV har rett til å formatere telefonen, men Johannessen sier de gjorde det uten forvarsel og at telefonen inneholdt elektroniske bevis.

— Telefonen har så klart en materiell verdi. Men det var deler av innholdet som var uerstattelig, som for eksempel familiebilder, kursnotater og videoer og andre personlige ting som man bruker telefonen til i 2023. To og et halvt år av livet mitt ble slettet. Og ikke minst er opptak fra drøftingsmøtet fredag 16. juni slettet. Det var arbeidsgiver som spurte om jeg kunne ta opptak fra møtet, sa han til Dagens Medisin.

SAV har også fått kritikk etter tilsyn både fra Legemiddelverket og Arbeidstilsynet. Les mer her:
Arbeidstilsynet mener Sjukehusapoteka Vest har utfordringer
Legemiddelverket truer med dagbøter på 10 000 kroner

Bevisforspillelse fra SAV

Pål Espen Johannessen har fått bistand fra Norge Farmaceutiske Forening (Farmaceutene).

Forhandlingssjef og jurist Jon Ole Bjørklund Whist har bistått Johannessen. Han sier til DM at han samme kveld som Johannessen ble avskjediget henvendte seg til SAVs advokat og ba om at elektroniske bevis skulle sikres. 

—  Jeg synes det er hinsides. Ikke bare er alt privat han hadde på telefonen slettet, dette er også bevisforspillelse. Avtalt opptak av drøftingsmøtet fredag 16. juni lå på den telefonen. Det er nå slettet, sa han til Dagens medisin.

Han håper at SAV-ledelsen ikke har gjort det med vilje.

— Men det føyer seg inn i rekken av «tilfeldige» hendelser Johannessen har opplevd etter at han – i tråd med lovgivning og rutiner - varslet aktuelle tilsynsmyndigheter om interne forhold i SAV.

Dagens Medisin har bedt om kommentar fra ledelsen i SAV, men har kun fått svar fra Bernt Flekke, kommunikasjons- og markedsdirektør, som viser i en e-post til tidligere uttalelser om at de ikke uttaler seg om personalsaker.

LES OGSÅ: Administrerende direktør i Sjukehusapoteka Vest går av