Norsk oversettelse av START 3 og STOPP 3
Vi har for tredje gang oversatt verktøyet START/STOPP til norsk. Men, har det blitt bedre med årene?

START (Screening Tool to Alert doctors to Right Treatment) og STOPP (Screening Tool of Older People’s potentially inappropriate Prescriptions) versjon 1 ble utviklet i Irland og lansert i 2008 (1). STOPP/START benyttes i en rekke europeiske land for å optimalisere og forske på legemiddelbehandling til eldre over 65 år, og originalartiklene av versjon 1 og 2 (1, 2) er sitert over 5000 ganger (Google Scholar 06.01.2025).
Hensikten med STOPP er å seponere medisiner som det ikke lenger er indikasjon for eller som (nå) gjør mer skade enn nytte. Hensikten med START er å fange opp underbehandling. For å bli enige om hvilke kriterier som skal inkluderes i STOPP/START inviteres eksperter fra europeiske land til å gi en skår på hvor enige de er i hvilke evidensbaserte kriterier fra systematiske oversiktsartikler og/eller randomiserte, kontrollerte studier som skal inkluderes i verktøyene.
Vi har nå for tredje gang oversatt STOPP/START, og versjonen er vesentlig utvidet etter å ha blitt validert av et internasjonalt europeisk ekspertpanel innen geriatrisk farmakoterapi (3, 4). Denne versjonen med 190 kriterier er betydelig mer omfattende enn versjon 2 (114 kriterier), noe som gjenspeiler at evidensgrunnlaget for kliniske studier på eldre er styrket.
For eldre som er særlig utsatt for fall, eller som er skrøpelige, er det utviklet egne verktøy, STOPPFall (5) og STOPPFrail (6). Vi har oversatt STOPPFall to ganger (7) og STOPPFrail én gang (8). Se lenker til alle oversettelsene av verktøyene i rammen på motstående side.
Lenker til screeningverktøy og Nasjonale faglige råd for legemiddelsamstemming og legemiddelgjennomgang:
STOPP og START er et screeningverktøy for potensielt uhensiktsmessig legemiddelbehandling til eldre ≥ 65 år. Verktøyene benyttes både ved legemiddelgjennomganger og i forskning på hensiktsmessig forskrivning.
STOPP 3, www.legemiddelhandboka.no/G24.1.2/STOPP
START 3, www.legemiddelhandboka.no/G24.1.1/START
STOPPFall benyttes som screening for å forebygge fall. Se også Helsedirektoratets tiltakspakke fra 2014 for forebygging av fall i helsesituasjoner.
STOPPFall, www.legemiddelhandboka.no/G24.1.3/STOPPFall
STOPPFrail er en liste over potensielt uhensiktsmessig legemiddelbruk, utarbeidet for å støtte beslutninger om avmedisinering for eldre personer med begrenset forventet gjenstående levetid, der hovedmålet er å optimalisere livskvaliteten og minimere risikoen for legemiddelrelatert sykelighet.
STOPPFrail 2, www.legemiddelhandboka.no/G24.1.3/STOPPFrail
Mange som jobber med riktig legemiddelbruk til eldre, vil ha god nytte av
Norsk legemiddelhåndbok, kapittel G10 Eldre og legemidler, www.legemiddelhandboka.no/G10/Eldre_og_legemidler
Norsk legemiddelhåndbok, kapittel G27 Avmedisinering, www.legemiddelhandboka.no/G27/Avmedisinering
Nasjonale faglige råd for legemiddelsamstemming og legemiddelgjennomgang,
www.helsedirektoratet.no/faglige-rad/legemiddelsamstemming-og-legemiddelgjennomgang
(Benytt venstremenyen og scrolling for å finne frem informasjonen)
LES OGSÅ: Norsk oversettelse av START 2 og STOPP 2
Nytt i denne versjonen
STOPP-listen er organisert etter ni kroppssystemer, og ikke etter ATC-inndelingen som tidligere. To tredjedeler av STOPP/START versjon 3 er viet STOPP: 133 kriterier gjelder legemidler som bør stoppes hos eldre. Dette utgjør en økning på 80 (55 %) siden versjon 2 ble publisert i 2015. Fokus er å optimalisere medisinering og minimere bivirkninger og hendelser under medisinering. Endringer inkluderer: natrium/glukose-kotransportør 2 (SGLT2)-hemmere ved symptomatisk hypotensjon, acetylsalisylsyre for primærforebygging av kardiovaskulær sykdom, og levotyroksin ved subklinisk hypotyreose.
Versjon 3 har en eksplisitt liste på 57 START-kriterier, en utvidelse på 23 fra versjon 2. Disse vektlegger at eldre kan bli skadelidende hvis de ikke vurderes for optimal terapi, for eksempel anbefales SARS-CoV-2-vaksinasjon og osmotisk avføringsmiddel for kronisk forstoppelse.
Avslutningsvis trekkes det frem tre høyrisiko kliniske situasjoner som man bør ta særskilt hensyn til ved legemiddelgjennomganger og forebygging av bivirkninger hos eldre: 1) legemiddelklasser og legemidler som øker fallrisiko, 2) smertestillende legemidler og 3) legemidler med antikolinerge effekter.
For de spesielt interesserte henviser vi til en publikasjon av Rochon og Stall som har beskrevet alle nye endringer (9).
Kunsten å oversette – være tro mot originalen eller en viss faglig ulydighet?
Som i alle våre tidligere oversettelser har vi tilpasset teksten til norske terapitradisjoner og tilgjengelige legemidler. Oversettelsen av versjon 3 har bydd på særskilte utfordringer. På den ene siden ønsker vi å være tro mot originalen. På den andre siden ser vi at noen av START-kriteriene ikke er helt i overensstemmelse med norske og europeiske retningslinjer. Derfor har vi i denne omgang forhørt oss særskilt med fagmiljøene innen nyremedisin, kardiologi og lungemedisin for å tilpasse oversettelsen til norsk klinisk praksis. Betydningsfulle avvik fra originalen er markert spesielt i teksten. Vi stusser over at forskrivning av NSAID til eldre ikke er ført opp som et STOPP-råd i versjon 3 (5), og har derfor ført dette opp i den norske versjonen av STOPP 3.
Tips til nye brukere av screeningverktøyene
Polyfarmasi er et vedvarende problem, og tilbakemeldinger vi har fått fra farmasøyter og leger er at bruk av START/STOPP er nyttig når de skal gjøre legemiddelgjennomganger, og da spesielt for å lage strategier for å utføre legemiddelgjennomganger.
STOPP-kriteriene begynner med et viktig, dog ofte oversett spørsmål: Er det en klinisk indikasjon for et gitt legemiddel? Hvis svaret er «nei», vil dette være den første grunnen til å «stoppe». Kriteriene oppfordrer også til å vurdere om man overstiger den anbefalte behandlingsvarigheten eller om flere legemidler med samme virkningsmekanisme er forskrevet.
START-kriteriene har kanskje fått mindre oppmerksomhet enn STOPP-kriteriene, men det er viktig å sikre at eldre ikke går glipp av behandling som er fordelaktig, ettersom underforskrivning av potensielt nyttige medisiner fortsatt er et utbredt fenomen.
Vi håper at STOPP/START kan gjøre det enklere for farmasøyter, leger og annet helsepersonell og optimalisere forskrivning av medisiner til eldre mennesker. Mange farmasøyter vil også kunne ha god nytte av STOPPFall og STOPPFrail, samt kapittel G10 Eldre og legemidler og G27 Avmedisinering i Norsk legemiddelhåndbok (se rammen).
Vi anbefaler også Helsedirektoratets Nasjonale faglige råd for legemiddelsamstemming og legemiddelgjennomgang som skal bidra til god kvalitet i legemiddelbehandlingen ved å gi veiledning om rutiner og gjennomføring av legemiddelsamstemming og legemiddelgjennomgang. De nasjonale rådene erstatter tidligere veileder for legemiddelgjennomganger og tiltakspakker fra det nasjonale pasientsikkerhetsprogrammet I trygge hender. Her kan man hente mange gode tips til forberedelse, systematisk vurdering av alle pasientens legemidler og oppfølgingsplaner (se rammen).
Vi minner også om at behandlingsmål for eldre bør være klart definert, og medikamentendringer bør, så sant mulig, diskuteres og avstemmes med pasienten og/eller nærmeste pårørende.
Referanser
- Gallagher P, Ryan C, Byrne S et al. STOPP (Screening Tool of Older Person’s Prescriptions) and START (Screening Tool to Alert doctors to Right Treatment). Consensus validation. Int J Clin Pharmacol Ther 2008; 46: 72–83.
- O'Mahony D, O'Sullivan D, Byrne S et al. STOPP/START criteria for potentially inappropriate prescribing in older people: version 2. Age Ageing 2015; 44: 213–8.
- Granås AG. Ruths S, Ranhoff AH et al. Norsk oversettelse av START 2 og STOPP 2. Norsk Farmaceutisk Tidsskrift 2015; 4: 38–9. www.farmatid.no/aktuelt/nyheter/norsk-oversettelse-av-start-2-og-stopp-2
- O'Mahony D, Cherubini A, Guiteras AR et al. STOPP/START criteria for potentially inappropriate prescribing in older people: version 3. Eur Geriatr Med 2023; 14: 625–32. doi:10.1007/s41999-023-00777-y.
- Seppala LJ, Petrovic M, Ryg J et al. STOPPFall (Screening Tool of Older Persons Prescriptions in older adults with high fall risk): a Delphi study by the EuGMS Task and Finish Group on Fall-Risk-Increasing Drugs. Age Ageing 2021; 50: 1189–99. doi.org/10.1093/ageing/afaa249.
- Curtin D, Gallagher P, O'Mahony D. Deprescribing in older people approaching end-of-life: development and validation of STOPPFrail version 2. Age Ageing 2021; 50: 465–71. doi: 10.1093/ageing/afaa159.
- Ruths S, Bakken MS, Ranhoff AH et al. Støtte til fallforebygging hos eldre. Tidsskr Nor Legeforen 2022; 142. doi: 10.4045/tidsskr.22.0681.
- Granås AG. Ruths S, Ranhoff AH et al. Norsk oversettelse av forskrivningsverktøyet STOPPFrail. Norsk Farmaceutisk Tidsskrift 2017; 10: 25–7. www.farmatid.no/aktuelt/nyheter/norsk-oversettelse-av-forskrivningsverktoyet-stoppfrail
- Rochon PA, Stall NM, Reppas-Rindlisbacher C et al. STOPP/START version 3: even better with age. Eur Geriatr Med 2023; 14: 635–7. doi: 10.1007/s41999-023-00784-z.
(Publisert i NFT nr. 2/2025 side 38-39)