For personer med diabetes type 1 har tilførsel av insulin flere ganger om dagen og kontinuerlig overvåkning av blodsukkernivå vært eneste løsning. Nå ser det ut som kinesiske forskere kan ha funnet et alternativ. På sine nettsider forteller Bioteknologirådet om en studie av Shusen Wang og kolleger i tidsskriftet Cell. 

«Feittceller frå magen til pasienten vart reprogrammert til å bli pluripotente stamceller, som forskarane så styrde til å bli betaceller, før dei reprogrammerte cellene ble sett inn i pasienten igjen. Eit år etter at cellene blei satt tilbake, viser resultata at behandlinga har fungert strålande, med tilnærma normale blodsukkernivå hjå kvinna.»

LES OGSÅ: Vær så snill, slutt å kalle det «sukkersyke»!

Bioteknologirådet påpeker at det er en stor fordel med slike stamceller at de er laget av pasientens egne celler. Dermed kan det være mulig å unngå at kroppen støter fra seg cellene. 

Det blir påpekt at kvinnen allerede tok immundempende medisiner fordi hun var levertransplantert, så forskerne kan ikke garantere at kroppen aksepterte de nye cellene, uten at det demper begeistringen. 

«Det er likevel grunn til å tru at ny bioteknologi vil forbetre framtidas behandling for pasientar med diabetes type 1.»

LES OGSÅ: Diabetes – hva bør du vite?