Nytt forsøk på å få Ibux ut av butikken
Norges Farmaceutiske Forening, Norsk forening for allmennmedisin og Den norske tannlegeforening gir ikke opp kampen for å få slutt på salg av ibuprofen utenfor apotek.
Norges Farmaceutiske Forening, Norsk forening for allmennmedisin og Den norske tannlegeforening slo seg sammen å be Direktoratet for medisinske produkter (DMP) fjerne ibuprofen fra LUA-listen (listen over legemidler som kan omsettes utenom apotek). DMP mener effekten av å ta ibuprofen av listen er «høyst usikker» og tok ikke innspillet til følge i sitt forslag til revidering av listen.
«Ut fra målsetningen med LUA-ordningen og de data som er fremlagt, mener DMP derfor at det verken er et effektivt eller forholdsmessig tiltak å ta ibuprofen ut av LUA-ordningen.» skriver DMP i høringsnotatet som hadde høringsfrist 9. januar.
De tre helsefaglige organisasjonene slår seg ikke til ro med det og prøver seg igjen med et høringsinnspill signert president i Den norske tannlegeforening, Heming Olsen-Bergem, leder Norges Farmaceutiske Forening, Birgitte Lloyd og leder i Norsk forening for allmennmedisin,Marte Kvittum Tangen.
«DMPs argumenter for ikke å fjerne ibuprofen fra LUA listen handler om at det er stabilt salg, samme ordning i de nordiske landene (utenom Finland) og at det at ibuprofen i 2021 ble tatt ut av minimumsutvalget forsterker paracetamols sin posisjon som foretrukket legemiddel. Vi er ikke enige i at hva som er definert i minimumsutvalg har betydning for folks oppfatning av hva som er foretrukket smertestillende legemiddel, og minner om at i motsetning til i apotek, har dagligvareansatte ikke anledning til å gi råd om eller fraråde bruk, når et LUA-produkt etterspørres. Dette gjelder 40 prosent av all reseptfri ibuprofen som selges i Norge.» skriver de.
LES OGSÅ: Helsefaglig enighet om at Ibux kun bør selges i apotek
Det selges for mye ibuprofen
De tre slår fast at en for høy andel av smertestillende som brukes er ibuprofen.
«Selv om andelen ikke har økt etter at LUA ordningen ble innført, er ikke det et faglig godt argument som støtter at det ikke må gjøres aktive tiltak for å reduser andelen. Kunnskapsgrunnlaget om uheldige effekter av NSAIDs har endret seg siden LUA-ordningen ble innført, og dermed kan ikke de historiske omsetningstallene fra den gang brukes som en god fasit på riktig nivå.»
LES OGSÅ: Selvmedisinering med reseptfrie legemidler – fokus på LUA-ordningen
Fare for legemiddelinteraksjoner
Siden LUA-listen ble opprettet har andelen nordmenn som bruker faste medisiner økt og dermed interaksjonsproblematikken. Av de mest brukte reseptbelagte legemidlene,er acetylsalisylsyre (Albyl E) og kandesartan (Atacand) som begge har alvorlige interaksjoner med ibuprofen, men ikke med paracetamol.
«Mange kan uvitende kombinere ibuprofen med andre medisiner, noe som kan øke risikoen for alvorlige bivirkninger. Vi mener risikoen for dette ville vært lavere om ibuprofen kun ble omsatt på apotek som også har mulighet til å stille spørsmål og gi veiledning.»
LES OGSÅ: Kjærlighet og Ibux
Mange land selger ibuprofen kun i apotek
De tre helsefagforeningene mener heller ikke det at noen nordiske land selger ibuprofen utenfor apotek er et godt argument.
«Selv om de fleste nordiske landene brukes som eksempel på at dette tillates, minner vi om at andre land kan man like gjerne se til er Tyskland, Italia, Østerrike, Portugal, Frankrike, Sveits, Australia, Japan eller Canada. Der selges ibuprofen kun under veiledning på apotek.»
Ingen endringer i LUA
Før denne gjennomgangen mottok DMP også to andre forslag til endringer i LUA-listen:
- Forslag om å tillate salg av ketokonazol til topikalt bruk utenom apotek
- Forslag om å tillate salg av minoksidil til topikal bruk utenom apotek
DMP foreslår at heller ingen av de to forslagene tas til følge.
"Med tanke på begrenset kjennskap til legemidlet i befolkningen, og manglende data fra bruk under svangerskap mener DMP at dette legemidlet ikke er egnet for salg utenom apotek." skriver de om minoksidil.
"DMP mener at seboreisk dermatitt er en tilstand med symptomer som kan forveksles med andre tilstander. Vi mener derfor at dette legemidlet ikke oppfyller kravet i forskrift om omsetning mv. av visse reseptfrie legemidler utenom apotek, om at den enkelte forbruker selv skal ha tilstrekkelig mulighet til å diagnostisere symptomer og tilstand og vurdere indikasjon for behandling." skriver de om ketokonazol .