Allerede Pharmacy First i Norge
Trenger norske apotek en klinisk revolusjon, eller må de bare klare å bruke det de allerede har bedre?
Mange norske farmasøyter og politikere har latt seg fascinere av innføringen av Pharmacy First i Storbritannia hvor farmasøyter har fått forskrivningsrett på legemidler mot noen tilstander, og alle farmasøyter som utdannes fra neste år, har forskrivningsrett fra år én.
— Norske farmasøyter ble litt ivrige. Vi er jo veldig klare over vår kompetanse og hva vi ønsker oss, og vil veldig gjerne veldig mye, sa leder i Norges Farmaceutiske Forening, Birgitte Lloyd, som hadde ansvar for bolken om Pharmacy First under Farmasidagene.
Det var mye interessant på Farmasidagene 2024. Les flere artikler om trolldom og sosiale medier her.
Ble en del av helsevesenet med Pharmacy First
Lloyd hadde invitert Sarah Scott som er Policy og PR farmasøyt i den skotske apotekforeningen, Community Pharmacy Scotland, hvor de var tidlig ute med å gi forskrivningsrett til farmasøyter og Pharmacy First, til å holde hovedinnlegget.
Frem til tidlig 2000 leverte apotekfarmasøyter i Skottland ut resepter godt gjemt bak resepturen.
I 2006 etablerte Skottland Minor Ailments Service hvor farmasøyter kunne skrive ut gratisresept på noen reseptfrie legemidler til utvalgte grupper som eldre og folk på sosialstøtte.
— Så. I 2020. Bang! Midt under pandemien tenkte de skotske myndighetene: La oss lansere en stor ny tjeneste. Hvorfor skal vi ikke gjøre det på høyden av absolutt kaos i verden?
LES OGSÅ: Norske farmasøyter må velge om de vil jobbe med helse eller butikk
NHS Pharmacy First Skottland ble lansert juli 2020 mens hun var apoteker. Det la opp til at pasienter tar kontakt med apoteket først og at farmasøytene gjør konsultasjoner, gir råd, skriver ut legemidler for noen tilstander, eller videresender dem til lege.
— Jeg husker at jeg tenkte: Virkelig? Vi gjør dette mens det er så mye som skjer, så mye forandring, og vår arbeidsbelastning allerede er enorm?
Scott så dog mulighetene som lå i det, tok ansvar og meldte seg på kurs for å bli uavhengig forskriver.
— Så fort jeg hadde gjennomført mitt kurs for å bli uavhengig forskriver, ble dagen min mer ansikt til ansikt med pasientene, vanligvis i konsultasjonsrommet hvor jeg fikk bruke evnene jeg har lært og utviklet og kunne hjelpe dem, sa hun som etablerte Pharmacy First i sitt apotek i 2022.
— Det endret fullstendig min praksis, og det integrerte meg mer i det lokale helsevesenet: Jeg ble anerkjent som en ekte kliniker, og det ble anerkjent at jeg kunne hjelpe med arbeidsbyrden.
Per i dag anslår Scott at skotske farmasøyter har gjennomført 11 millioner konsultasjoner, hvorav 400 000 innebærer utskrivning av reseptbelagte legemidler.
LES OGSÅ: Engelske apotek får forskrive legemidler mot enkle sykdommer
Ingen apotekrevolusjon
Farmasøyt Ellen Meland, som har mange år bak seg som forskrivende farmasøyt i Skottland, og rådgiver i Apotekforeningen, Hanne Andresen, hadde også innlegg om Pharmacy First. De to har litt forskjellig syn på i hvor stor grad norske apotek er helse eller butikk og om apotekene er klare til å innføre det nå. Begge er dog skjønt enige i at Pharmacy First er et godt tiltak det burde være mulig å innføre i Norge.
— Vi mener apotekene i Norge kan frigjøre kapasitet andre steder i helsetjenesten, blant annet gjennom Pharmacy First, sa Andresen.
Men Meland og Andresen er også enige om at det strengt tatt ikke er så revolusjonerende som mange noen ganger virker å tro.
— Vi har allerede Pharmacy First i Norge. Pasientene bruker apoteket i mange tilfeller før de kontakter legene, mange legemidler er allerede uten resept, og du kan bruke din farmasøytiske kompetanse til å rettlede og veilede pasientene ved mange sykdomstilstander. I tillegg har vi direkteresepturen som gir oss en utrolig fordel med at vi har tilgang til pasientens medisiner, som igjen kan gi oss en unik mulighet til å vurdere pasientens sykdomstilstand, og vi kan bruke denne informasjonen i samtale med pasienten, påpekte Meland.
— Jeg vil påstå at Pharmacy First ikke er noe nytt og revolusjonerende. Innenfor veldig mange områder i apoteket veileder vi hver eneste dag etter nasjonale retningslinjer og behandlingsanbefalinger. Pasienter kommer til apoteket og får hjelp innenfor områder, og de får råd om definerte produkter, fremhevet Andresen.
Det var en argumentasjon også Marian Hussein, som sitter i helse- og omsorgskomiteen for SV og har vært litt mer kjølig til Pharmacy First enn det Høyre og FrP har vært, kunne vedkjenne seg.
— Skal vi se på lure løsninger, så er vi nødt til å se på hvor langt vi har kommet, for vi er flinke på en del ting. Vi har selvfølgelig noen utfordringer som vi er nødt til å ta tak i, men de trenger kanskje mer sånn tweeks enn vi trenger en svær revolusjon, sa hun i den etterfølgende paneldebatten med Andresen, farmasøyt og stortingspolitiker for Høyre, Sveinung Stensland, nestleder i Allmennlegeforeningen, Hans-Christian Myklestul, og Even A. Røe fra Ap.
LES OGSÅ: Politikerne synger søt musikk om behovet for farmasøyter
(Publisert i NFT nr. 9/2024 side 13-19.)