Oslo rygger inn i legemiddelfremtiden
Leder i Farmaceutene synes det er skuffende at bydeler i Oslo kutter farmasøytstillinger og at kommunen ikke ser behov for en kommunefarmasøyt.

Legemiddelfeil er skyld i mange innleggelser, og mange av feilene skjer i primærhelsetjenesten eller overgangene mellom den og spesialisthelsetjenesten. Mange kommuner har innsett dette, tatt ansvar og ansatt legemiddelspesialister. Antallet kommunefarmasøyter vokser rundt i Norges kommuner, men i Oslo kuttes de vekk. Bydel Alna Kuttet sin stilling i 2020, mens Bydel Ullern og Bydel Nordstrand har kuttet sine farmasøytstillinger i år.
— Når vi ser at stadig flere kommuner tar legemiddelbruk og legemiddelhåndtering på alvor, er det skuffende at bydelene Ullern og Nordstrand ikke ser verdien av å ha kompetanse i egne rekker. Det finnes rett og slett ikke andre fagfolk som kan dekke opp behovet for legemiddelekspertise og systematisk legemiddelarbeid, og når vi vet at en av fem sykehusinnleggelser handler om at legemidler brukes feil, ser jeg virkelig ikke hvordan kommunen totalt sett skal vinne på dette, sier leder i Norges Farmaceutiske Forening (Farmaceutene), Birgitte Lloyd.
LES OGSÅ: Nesten alle pasientene hadde feil i legemiddellistene
Eldre innbyggere taper
Lloyd mener det er bydelenes eldre innbyggere som er taperne når legemiddelbruken deres ikke kan kvalitetssikres ved å bruke farmasøytressurser i egne rekker.
— Tilsyn er ikke det samme som å ha kontinuerlig tilgang. Farmaceutene mener at det å kutte spesialkompetanse ikke vil lønne seg på sikt, og er skuffet over at Ullern og Nordstrand ikke tenker mer tverrfaglig eller kvalitetsrettet. Helsetilsynet avdekker til dels store avvik i norske kommuner når det gjelder legemiddelhåndtering. Dette er stadig et område vi ser prioriteres bort, sier hun oppgitt.
LES OGSÅ: Alna bydel angrer ikke på farmasøytkutt
Oslo rygger inn i fremtiden
Når det gjelder Helseetaten i Oslo, er hun glad for at de ser verdien av farmasøytkompetanse inn i systematisk kvalitetsarbeid og at kommunen brukte farmasøyten fra Bydel Nordstrand til å utarbeide den digitale håndboken i legemiddelhåndtering for tjenester i hjemmet.
Samtidig minner Lloyd om at slikt arbeid er kontinuerlig, og ikke noe man kan sette en sluttdato på. Slike systemer må holdes ved like, og stadig tilpasses verden rundt.
— For meg virker det som om det rett og slett rygges inn i fremtiden, når man helt konkret velger å ikke følge opp innsatsen som legges ned fra regjeringen for nettopp å fremme systematisk arbeid med pasient- og brukersikkerhet i helse- og omsorgstjenestene. Riktig legemiddelbruk er et prioritert nasjonalt innsatsområde frem til 2027, og dette kan med fordel Oslo kommune minnes på når de ikke synes det er så farlig med den tilgjengelige legemiddelkompetansen i bydelene.
LES OGSÅ: Mirakelfarmasøytene i Tromsø kommune
(Publisert i NFT nr. 4/2025 side11.)