Grip utrolig lærerik mulighet som trainee i EMA
Kristian og Ornela anbefaler alle unge farmasøyter å søke traineestilling i Det europeiske legemiddelverket, EMA.

Det europeiske legemiddelverket (EMA- European Medicines Agency) har nå utlyst en rekke traineestillinger. Farmasøyt og førsteamanuensis ved UiT -Norges arktiske universitet, Kristian Svendsen og farmasøyt Ornela Ademi som er endringsleder i EMA, anbefaler varmt å jobbe i EMA og oppfordrer unge farmasøyter til å søke.
— Det er en mulighet som man bare har en gang i livet. Det gir minner for livet, og det er utvilsomt CV-byggende for mange typer stillinger etterpå. Det burde være noe mange flere norske farmasøyter gjør eller i det minste vurdere. Vi er en del av det europeiske systemet for legemiddelgodkjenning, men samtidig så er vi nok ikke flinke nok til å delta i systemet ved å faktisk jobbe hos EMA, sier Svendsen.
SE ALLE TRAINEESTILLINGENE HER.
— Å jobbe i EMA er en utrolig lærerik og givende opplevelse, spesielt for unge farmasøyter. Her får man muligheten til å kickstarte karrieren sin ved å jobbe med spennende, internasjonale prosjekter som har stor betydning for helse og legemiddelutvikling i hele EU/EØS. Arbeidsmiljøet er preget av høy kompetanse, samarbeid på tvers av fagområder, og en kultur som fremmer utvikling og innovasjon. For unge farmasøyter er EMA et ideelt sted å lære og vokse profesjonelt, med muligheter for å bidra til viktige regulatoriske prosesser og få et bredt innblikk i hvordan legemiddelmyndigheter fungerer på europeisk nivå, sier Ademi.
— Det hadde vært flott å få flere nordmenn i EMA, smiler hun.
14. APRIL HOLDER EMA ET INFORMASJONSWEBINAR OM TRAINEESTILLINGENE. SE DET HER.
Lærerikt og sosialt
Svendsen var trainee ved EMA i 2007, litt over ett år etter han var ferdig på studiet.
— Jeg søkte fordi det var en mulighet til å gjøre noe unikt og fordi jeg var nysgjerrig på hvordan EMA egentlig fungerer. På den tida var EMA i London, så da jeg fikk tilbudet dro jeg dit og startet høsten 2007. Traineeprogrammet var da var kortere enn nå, så jeg jobbet vel der i fem måneder i motsetning til ti måneder som det er nå, sier han.
Han føler han ble kjent med organisasjonen og lærte mye om hvordan EMA fungerer i løpet av den tiden. Han var med på ulike interne møter også utenfor feltet han jobbet med, og han gjorde et prosjekt i avdeling for scientific advice, råd som gis til selskap som holder på å utvikle legemidler, som ble en del av en vitenskapelig artikkel.
Det er to ting han føler var de viktigste han fikk ut av oppholdet.
— Jeg møtte mange flinke folk, både andre trainees og faste ansatte som både var inspirerende og morsomme, og jeg lærte masse om hvordan legemidler utvikles, godkjennes og følges opp i en europeisk sammenheng. Vi var da omtrent 20 trainees som også dro på konserter, lagde middag ilag, og ellers bare var venner. EMA er også flinke til å inkludere trainees i interne sosiale arrangement.
Traineejobben gjorde også at veien til fast jobb i EMA kortere.
— Jeg søkte en fast stilling der omtrent fem år senere og hadde da en referanse fra EMA-systemet; noe som utvilsomt var en stor fordel.
LES OGSÅ: Legemiddelmangel – fortsatt brennaktuelt
Fantastisk opplevelse
Ademi har ikke selv jobbet som trainee på EMA, men har vært fast ansatt siden 2019 og er nå ansatt som endringsleder CTIS programme, Data Analytics and Methods Task Force (TDA).
— Men jeg har hørt fra andre traineer at det å være trainee er en fantastisk opplevelse, hvor man får muligheten til å lære fra de beste i bransjen og få et dypt innblikk i hvordan EMA opererer. Traineeperioden gir et solid grunnlag for å forstå både de tekniske og regulatoriske aspektene ved farmasøytisk arbeid, samt hvordan man jobber effektivt i et internasjonalt team. I tillegg får mentorstøtte gjennom hele perioden, et bredere nettverk og et veldig bra sosialt miljø, sier hun.
Les annonsene nøye
EMA har utlyst mange forskjellige stillinger, og Ademi anbefaler norske farmasøyter å søke på stillinger relatert til regulatoriske prosesser, farmasøytisk evaluering eller vitenskapelig støtte.
— Dette gir et bredt perspektiv på legemiddelgodkjenning, kliniske studier, forskning og utvikling, KI, og det er mange muligheter for PhD-studenter/farmasøyter å bidra med sin kompetanse, forklarer hun.
— Man må følge med og lese nøye på annonsene for å finne stillingen de synes er mest interessant, legger hun til.
Tips til søkere
Ademi har også noen klare tips til de som vil søke:
- Vær tydelig på din motivasjon: Forklar hvorfor du er interessert i EMA og hvordan dine ferdigheter og erfaringer passer til stillingen.
- Fremhev din kunnskap om regulering: I tilfelle det er en regulatorisk stilling, vis at du har interesse for og forståelse av regulatoriske prosesser, og at du er klar for å lære mer.
- Fokuser på samarbeid: EMA verdsetter samarbeid på tvers av team og disipliner, så det er viktig å vise at du trives i et team, kan bidra med din spesifikke kompetanse, og fungerer godt i et multikulturelt arbeidsmiljø.
- Vis at du er proaktiv: Vis hvordan du kan ta initiativ og være en drivkraft i prosjektene du blir en del av.
- Språk: Nevn dansk eller svensk i EU-språkkompetansefeltet i søknaden.
For flere tips om selve søknaden, omfattende informasjon om stillingene og nyttige lenker har vi fått med presentasjoner Ademi har holdt for studenter og Farmaceutene som du kan lese her:
- Å jobbe som farmasøyt ved EMA (PDF, 1021KB)
- Arbeids- og trainee-muligheter ved EMA (PDF, 1MB)