FEST – samme svar uansett hvor du spør
Forskrivnings- og ekspedisjonsstøtte, FEST, er en informasjonstjeneste utviklet av Legemiddelverket i forbindelse med eReseptprogrammet.
Forskrivnings- og ekspedisjonsstøtte, FEST, er en informasjonstjeneste utviklet av Legemiddelverket i forbindelse med eReseptprogrammet.
Farmasøyter fra alle sektorer, vi må gå sammen om å dokumentere merverdien vår. Vi må vise oss frem!
Vi har som oftest mer enn tilstekkelig tid til grundig å vurdere hvilke konsekvenser innføring av ny teknologi vil få og med det muligheten til å velge hva vi ønsker og ikke ønsker å ta i bruk.
Kunnskap om den genetiske kode (i form av DNA eller RNA) for virus, bakterier, planter og dyr er grunnlaget for det meste innen dagens bioteknologi. Den stadig økende evnen til å avlese og manipulere arvestoffet har åpnet for store omveltninger innen en rekke samfunnsområder som medisin, landbruk, havbruk, energiproduksjon og prosessindustri. Mer effektiv og billigere teknologi har bl.a. medført diverse individualiserte tilbud, som raskt markedstilpasses og kommersialiseres.
Netthandel med legemidler er i kraftig vekst og det stilles spørsmål ved hvordan vi møter denne utviklingen i Norge. Flere land i Europa tillater nå salg av legemidler på internett, og norske forbrukere kan lovlig kjøpe legemidler på nett innen EØS-området.
Arbeidet med å lage en ordning for elektronisk håndtering av reseptopplysninger er på god vei. Helsedirektoratet forventer at innføring av elektroniske resepter vil bidra til tryggere legemiddelbruk, enklere rutiner og bedre utnytting av samfunnets ressurser.
Operaer med apotekere som rollefigurer interesserer. Både av ren nysgjerrighet, men mest fordi librettistens/komponistens bilde av en yrkesgruppe sier noe om samtidens syn på apotekeren og hans virke. I denne artikkelen gis det et kort overblikk over apotekere i operaen. Samtidig skrives det om en samtidsopera, der ultramoderne musikk blandes med 400 år gammel historie.
Dødeligheten av forgiftninger har økt betydelig i Norge i løpet av siste 40-årsperiode. Det har skjedd endringer i hvilke typer agens som er relatert til dødsfallene. Omfanget av forgiftninger med dødelighet viser hvilke alvorlige folkehelseproblemer ikke-medisinsk bruk av legale og illegale medikamenter og stoffer har. Overdosedødsfall står for en relativt stor andel av økningen i fatale forgiftningstilfeller i perioden 1969–2004. Denne undersøkelsen baseres på opplysninger fra det nasjonale Dødsårsaksregisteret.
Artikkelen baserer seg på en avsluttende Master of Management-oppgave ved Handelshøyskolen BI. I oppgaven «Scenarier for farmasøytisk kompetanse innen spesialisthelsetjenesten mot 2020» har scenariemetodikken blitt brukt til å kartlegge drivkrefter og lage mulige fremtidsbilder som omhandler forhold som påvirker anvendelsen av farmasøytisk kompetanse i en spesialisthelsetjeneste med store teknologiske utfordringer og stadig mer kompetente pasienter.
Like etter årets lengste dag og svenskenes midtsommerfeiring samlet mer enn 80 forskere, hovedsakelig galenikere, fra hele Norden og store deler av Europa seg i Tromsø for et vitenskapelig møte i midnattssolens rike til «2nd Midnightsun Meeting on Drug Transport and Drug Delivery».
Sykehusapotekene har begrenset kunnskap om lysbeskyttelse av parenterale legemidler. Samtidig tar personalet på sykehuspostene sjelden i bruk annen lysbeskyttelse enn den som leveres sammen med preparatet fra apoteket. Artikkelen gir grunnleggende informasjon om lysbeskyttelse av parenterale legemidler, og betydningen av emballasje og lysbeskyttende utstyr.
Farmasøyter er positive til bivirkningsrapportering, men erfarer at tidspress begrenser meldefrekvensen. Dette er konklusjonene fra to fokusgruppeintervjuer, gjennomført i forbindelse med en hovedfagsoppgave ved Universitetet i Tromsø om apotekfarmasøyters holdninger til bivirkningsrapportering.
Sykehusapotekene kjenner til problematikken rundt lysindusert nedbrytning av legemidler, men det ser ut til at kunnskapen om lysstabilitet og lysbeskyttelse er begrenset. Artikkelen presenterer resultatene fra en spørreundersøkelse som er gjennomført på sykehusene.
Nye muligheter for å optimalisere behandlingen med Ciklosporin A hos transplanterte pasienter?