Fra MiniLab til ferdigstilt apotek En milepæl i farmasøytens arbeid
I august åpnet et sentralapotek i Kolkata i India, en viktig begivenhet i arbeidet med og for trygg legemiddelforsyning. Quynh Le var til stede under åpningen.
I august åpnet et sentralapotek i Kolkata i India, en viktig begivenhet i arbeidet med og for trygg legemiddelforsyning. Quynh Le var til stede under åpningen.
Boots apotek gjennomførte i mai en folkehelsekampanje i samarbeid med blant annet Mills og Nasjonalforeningen for folkehelsen. En masteroppgave skrives nå på bakgrunn av funn fra kampanjen.
Helsedirektoratet presenterte prosjektet «Nasjonal legemiddelberedskap» på Farmasidagene.
Farmasøytens rolle og erfaringer: Prosjektene viser et reelt behov for regelmessig og systematisk gjennomgang av eldres legemiddelbruk. Farmasøyten har en viktig rolle i dette arbeidet.
Uppsala Monitoring Centre har utvecklats till en relativt stor arbetsgivare för farmacevter. Av de totalt ca 90 anställda har 40 farmacevtisk utbildning.
Farmacevter utan Gränser (FuG) i Danmark, Norge och Sverige har kommit överens om att tillsammans arbeta för att identifiera och motarbeta förekomsten av förfalskade läkemedel i låg-inkomstländer.
LOP-prosjektet i regi av Helse Vest skal nå gjennomføre en markedsanalyse for å finne ut mer om aktuelle løsninger og leverandører.
Ved å investere i kliniske farmasøyter ved strategiske punkter i helsevesenet, kan man øke pasientsikkerheten samtidig som man reduserer kostnadene for samfunnet.
En del sykdommer hos barn er sjeldne, og det er mangel på godkjente legemidler og egnet formulering til disse barna. Dette skyldes blant annet at det er ressurskrevende å utføre kliniske studier på barn når pasientene er få og geografisk spredt. Slike studier har derfor hatt lav prioritet hos firmaene.
Legemiddelmangel kan potensielt få fatale følger for norske pasienter. Leveringsproblemer fra industrien, og grossistenes utnytting av mulighetene som ligger i parallelleksport, utgjør potensielle trusler for forsyningssikkerheten. Mangelen på en samlet norsk legemiddelpolitikk gis mye av skylden fra sentrale aktører.
Nasjonal politikk forverrer norske brukeres tilgang til legemidler. Det hevder NFF-leder Tove Ytterbø, som mener det er aktørene på markedet og myndighetene som har et felles ansvar for å rydde opp.
— For å få bukt med legemiddelmangel trenger vi en politisk ansvarliggjøring og et fokus på kvalitet og verdsetting av medisinske fremskritt i behandlingen i stedet for at legemidler utelukkende skal ha lavest mulig pris, mener administrerende direktør Karita Bekkemellem i Legemiddelindustriforeningen (LMI).
Administrerende direktør Andreas Berg i MSD peker på at det foregår en omvendt harryhandel med legemidler. Verken selger eller kjøper kan lastes for dette, ifølge direktøren, det må gjøres strukturelle grep hvis man ønsker å ytterligere sikre landets legemiddelforsyning.
Statens legemiddelverk jobber aktivt med informasjon og veiledning når legemiddelmangel oppstår. Hvordan beskrives situasjonen sett fra deres ståsted?
— Parallellhandel er både politisk ønskelig og fullt lovlig. Det som er ulovlig er å legge hindringer i veien for parallellhandel, og det egentlige problemet i denne saken ligger i leverandørenes praksis med kvotering av legemidler, sier Øystein Askim, juridisk direktør i Apokjeden og styreleder i Legemiddelgrossistforeningen. Denne kvoteringspraksisen er, etter vår oppfatning, i de fleste tilfeller direkte ulovlig, fortsetter han.