Plantebaserte legemidler og kosttilskudd ved smerter – hva bør du vite?
Smerte er den største årsaken til ikke-dødelig helsetap i Norge. Markedsføringen av plantebaserte produkter for ulike smerterelaterte tilstander kan føre til ukritisk bruk og en misoppfatning om at slik bruk alltid er trygg og effektiv. Apotekansatte har en sentral rolle i å veilede kunder om riktig bruk av plantebaserte produkter.
Fakta om smerter
International Association for the Study of Pain definerer smerte som «En ubehagelig sensorisk og emosjonell opplevelse som er forbundet med, eller som likner opplevelsen forbundet med, faktisk eller potensiell vevsskade».
Smerte er en subjektiv opplevelse, uavhengig av årsak eller om man finner noen årsak. Det er betydelige individuelle forskjeller i hvordan smerte oppfattes og konsekvenser for den enkelte. Overordnet kan smerte klassifiseres som akutt eller langvarig der kreftrelatert smerte kommer i en egen kategori. Det er viktig med respekt i møte med mennesket uansett smertetype.
Fakta om plantebaserte legemidler og kosttilskudd
- Plantebaserte legemidler klassifiseres som tradisjonelle (TPL) eller veletablerte (VPL), og godkjennes av Direktoratet for medisinske produkter (DMP). VPL må vise til kliniske studier som dokumenterer effekt ved aktuell indikasjon. TPL må vise til sikker bruk i minst 15 år innen EØS-området / 30 år i verden, og bruksområdet er utelukkende basert på lang brukstradisjon. TPL og VPL oppfyller samme krav til farmasøytisk kvalitet som andre legemidler.
- Plantebaserte kosttilskudd har ingen forhåndsgodkjenning, men må følge regler for næringsmidler og forskrift om kosttilskudd. Mattilsynet er tilsynsmyndighet. Kosttilskudd kan ikke markedsføres med påstander om å kunne forebygge, lege eller lindre sykdom, sykdomssymptomer eller smerter.
Forsiktighetsregler
- Plantebaserte kosttilskudd skal ikke anbefales som smertestillende.
- Pasienter med alvorlig sykdom, eller som går på mange legemidler eller legemidler med smalt terapeutisk vindu, samt ammende og gravide, bør generelt unngå bruk av plantebaserte produkter.
- Plantebaserte legemidler bør kun brukes i en begrenset periode for plager egnet til egenbehandling eller i samråd med lege.
Plantebaserte legemidler ved smerter
Plantemateriale har vært brukt mot smerter i tusener av år. Velkjente eksempler er piletrebark med salicin og opiumsvalmue med opiater. I dag reguleres sterktvirkende droger grunnet risikoprofilen.
Det finnes flere plantebaserte legemidler med godkjente smerterelaterte indikasjoner/bruksområder. Disse er knyttet til spesifikke tilberedningsmetoder av en droge. Selve drogen (eksempelvis peppermynteolje, hestekastanje, djevelklorot, matrem og rosmarinolje) angis som «virkestoff». Godkjente preparater med lenke til preparatomtale og pakningsvedlegg finnes ved søk på «virkestoff» i felleskatalogen.no eller DMPs legemiddelsøk (www.legemiddelsok.no).
Hvordan kan farmasøyter bidra?
- Spørre om plagene er diskutert med lege, og vurdere om plagene er egnet til egenbehandling.
- Forklare at interaksjoner mellom plantebaserte produkter og legemidler er lite undersøkt, og at samtidig bruk derfor generelt bør unngås, spesielt for pasienter som går på legemidler med smalt terapeutisk vindu.
- Informere om riktig bruk, kontraindikasjoner, advarsler og forsiktighetsregler for plantebaserte legemidler som beskrevet i godkjente preparatomtaler.
- Informere om at bruksområdet for TPL kun er basert på lang brukstradisjon.
Vil du vite mer?
Ny smertedefinisjon på norsk
www.norsksmerteforening.no
Smerte
www.fhi.no
Mestring av langvarige smerter
www.helsenorge.no
Hvordan gi råd om bruk av plantebaserte produkter?
www.relis.no
Plantebaserte legemiddel
www.dmp.no
Kosttilskott
www.mattilsynet.no
Last ned artikkelen i PDF-format. (55KB)
(Publisert i NFT nr. 3/2025, side 26)