Operasjon omstilling
Å verdsette og bruke de ansattes kompetanse er den beste forutsetningen for å skape et fruktbart fellesskap.
«Hvis man ikke kjenner fortiden, forstår man ikke nåtiden og egner seg ikke til å forme fremtiden», ifølge den franske forfatteren Simone Weil (1909–1943).
Et anselig stykke dugnadsarbeid har ført til at fenomenet Curida AS nå er virkelighet. Den tidligere Takeda Nycomed-fabrikken skulle stenge dørene for godt i sommer, men de ansatte ville det annerledes. I juli var det oppstart for produksjonsanlegget som er løftet frem av ukuelig optimisme, dyktige folk og god timing. «Vår visjon er å lage et nasjonalt senter for industrialisering av medisinsk innovasjon», uttaler daglig leder Leif Rune Skymoen til NFT.
Selveste statsminister Erna Solberg var blant dem som kastet glans over åpningen. På ostlendingen.no står det å lese at hun uttrykte følgende: «Det har vært et engasjement i Elverum selv en bergenser kan bli imponert av.» Det varsles nå et kommende industrieventyr i de hedmarkske skoger.
Et forandringens år er det også for Norges Farmaceutiske Forening. I sekretariatet pågår det store utskiftninger, og mye viten om foreningens liv og levnet forsvinner ut døren i 2015. Nytt fundament skal bygges med jurist Greta Torbergsen ved roret, idet hun overtar generalsekretærstillingen etter Edvin Alten Aarnes som har sittet i en mannsalder. Mens Aarnes har loset Farmaceutene gjennom en omskiftelig tid, med liberalisering av apotekmarkedet som toppunkt i sin periode, skal Torbergsen føre foreningsskuta ut i like spennende farvann. Det nye sekretariatet formes i løpet av høsten. En god miks av gammel og ny kunnskap skal smelte sammen, en oppgave påtroppende sjef ser frem til å ta fatt på.
Stor eller liten arbeidsplass, å verdsette og bruke de ansattes kompetanse er den beste forutsetningen for å skape et fruktbart fellesskap. Det være seg om man står i en omstillingsprosess eller ikke.
(Publisert i NFT nr. 7-8/2015 side 5.)