Siste fra RELIS
-
-
Kan tabletten deles?
De fleste vanlige tabletter kan deles, men det finnes unntak. Her gir vi en oppsummering om hvilke aspekter som alltid må vurderes.
-
Depotplaster – praktiske omsyn ved deling, festing og skifte
RELIS får ulike spørsmål knytt til administrasjon av depotplaster. Her oppsummerer vi praktiske råd for deling og klipping, festing av plaster som losnar, og forhold av tyding for skifte av plaster.
-
Riktig bruk av topikale steroider på munnslimhinne ved oral lichen planus
-
Monoklonale antistoffer og sykdom-legemiddel-legemiddel-interaksjon
RELIS mottar regelmessig spørsmål om vurdering av ulike interaksjoner. Vi presenterer her en potensiell sykdom-legemiddel-legemiddel-interaksjon som kan oppstå ved bruk av monoklonale antistoffbaserte legemidler.
-
Brukes Rinexin i for stor grad ved bihuleplager?
Det finnes rapporter på en sammenheng mellom bruk av fenylpropanolamin (med salgsnavn Rinexin) og hjerneblødning. Datagrunnlaget fremstår ikke som tilstrekkelig til å fraråde all bruk, men vi mener det er behov for at fagmiljø tar stilling til når symptomatisk bruk av fenylpropanolamin er indisert, da forskrivningen er kraftig økende.
-
Utvaskingsprosedyre ved bivirkninger av leflunomid – noen farmakokinetiske betraktninger
RELIS får ofte henvendelser hvor spørsmålsstiller ønsker en vurdering på hvordan generell informasjon i preparatomtale og oppslagsverk bør tolkes opp mot en konkret problemstilling hos en spesifikk pasient. Vi presenterer her et tilfelle der informasjonen i preparatomtalen måtte suppleres med farmakokinetiske betraktninger for legemidlet leflunomid.
-
Behandling av premenstruelle lidelser (PMS og PMDD)
-
Hold avstand! Om intervaller mellom vaksinedoser
Intervallet mellom vaksinedoser har betydning for immuniteten, men når blir det problematisk å avvike fra anbefalt vaksinasjonsintervall? RELIS og FHI oppsummerer her de viktigste anbefalingene for vaksineintervaller.
-
Konvertering av buprenorfin depotinjeksjon (Buvidal) til morfin tabletter
RELIS får regelmessig spørsmål om dosering ved bytte fra et legemiddel til et annet innenfor ulike legemiddelgrupper. I saken som diskuteres her ble det spurt om hva som er den ekvipotente dosen av morfin ved bytte fra 160 mg/måned buprenorfin depotinjeksjon (Buvidal) til morfin tabletter ved smertetilstand.
-
Administrasjon av legemiddel i sonde – ressursar for farmasøytar
At eit legemiddel kan delast, knusast eller blandast ut i væske, er ikkje synonymt med at legemiddelet eignar seg for sondeadministrasjon. Her samlar vi prinsipp og kjelder for administrasjon i sonde som er viktig for farmasøytar å kjenne til.
-
Aktuelt om GLP-1-analoger til vektreduksjon
-
Kan antikolinerg belastning være en risikofaktor for urinveisinfeksjon?
Sammenheng mellom legemiddelbruk og hyppige urinveisinfeksjoner er lett å overse. Legemidler med antikolinerge bivirkninger eller effekter kan sannsynligvis bidra til økt risiko for cystitt. Systematiske legemiddelgjennomganger er et viktig tiltak for å redusere forekomst av legemiddelrelaterte problemer knyttet til antikolinerge legemidler.
-
Bør gravide og ammende unngå reseptfri hostesaft?
Reseptfri hostesaft er neppe farlig for fosteret eller brystbarnet. Likevel kan det være grunner til å ikke anbefale slike medisiner til gravide og ammende.
-
Bruk retningslinjer ved ekspedering av antibiotikareseptar
Ofte grunnar forvirring om antibiotikaføreskriving i at informasjonen i Felleskatalogen avvik frå gjeldande faglege retningslinjer. Også farmasøytar bør ha kjennskap til og nytte nasjonale faglege retningslinjer for å sikre rett ekspedering og bruk av antibiotika.