
Etikkrådet: — Fagkveldene må opprettholdes
Etikkrådet intervjuer farmasøyter om etikk. Denne gang er apotek representert ved Wiphawee Bunmeepom som er 5. års farmasistudent ved UiT Norges arktiske universitet og jobber i apotek.
Etikkrådet intervjuer farmasøyter om etikk. Denne gang er apotek representert ved Wiphawee Bunmeepom som er 5. års farmasistudent ved UiT Norges arktiske universitet og jobber i apotek.
LESERINNLEGG: Å snakke ned konkurrenter i reklamen er en farlig øvelse, skriver Alf Bendik Bendixen i en utdypet versjon av et innlegg på LinkedIn i desember 2022.
Etikkrådet intervjuer farmasøyter om etikk. Denne gang er sykehusapotek representert ved Birgitte Zahl-Holmstad som jobber ved Sykehusapoteket i Bodø.
Er det ei luke i veggen i eit byrom der du får henta ut legemidla dine kombinert med faglege råd gitt via ein chatte-funksjon basert på kunstig intelligens? Er det eit butikklokale i ein by eller ein tettstad der du kan gå inn og få helsehjelp av autorisert helsepersonell ansikt til ansikt utan å ha tinga time på førehand? Er det å få ei pakke levert på døra i kombinasjon med lett tilgjengelege faglege råd – inkludert høve til å få snakke med ein farmasøyt om ein har behov for det?
Per T. Lund savner at legemiddelindustrien trekker frem at apotekene har en viktig rolle i å sikre at pasientene faktisk bruker de legemidlene industrien utvikler og selger, og at de bruker dem riktig.
Fremtidens helsetjeneste må tenke og jobbe på nye måter for å møte morgendagens behov og krav. Vi blir eldre, færre yrkesaktive og vi ser allerede økt press på den offentlige helsetjenesten. Det trengs mer samhandling mellom aktørene i helsesektoren for møte disse utfordringene, og i Legemiddelindustrien mener vi at apotekene kan spille en viktig rolle, mener Veronica Barrabés.
Etikkrådet intervjuer farmasøyter om etikk. Denne gang er sykehusfarmasien representert ved Håvard Kirkevold, som er ansatt ved Sykehusapotekene Oslo.
LESERINNLEGG: Årets TV-aksjon til inntekt for Leger Uten grenser har et stort legemiddelfokus, noe som bør ligge et farmasøythjerte nært, mener farmasøyt og tidligere leder i Farmaceutene, nå fylkesaksjonsleder for TV-aksjonen, Tove Ytterbø.
LESERBREV: Tillit må man gjøre seg fortjent til, og det gjelder begge veier i samarbeidsrelasjonen mellom farmasøyter og fastleger. I stedet for å skyte på hverandre bør fastleger og apotekfarmasøyter samarbeide om pasienten. Det må også det pågående NOU-arbeidet legge til rette for, mener Christer Bakke Frantzen.
LESERBREV: Apotekansatte skal bry seg om kundenes sexliv når behandlingen en veileder om hevder å ha en positiv effekt på seksualiteten eller om kombinasjon av ulike virkestoff fører til komplikasjoner og alvorlige helseutfordringer. Det betyr at en som pasient må kunne forvente å bli stilt spørsmål som går utover rent medisinske kontraindikasjoner, mener Tore Holte Follestad.
Etikkrådet presenterer her to av sine nye medlemmer, Johan Mikkelborg Moss og Monica Eitran.
LESERBREV: Alle, og ikke minst apotekfarmasøytene selv, må bli bedre til å skryte av jobben som gjøres av farmasøyter i apotek over hele landet, mener Per T. Lund i Apotekforeningen.
Vi som er involvert i emnet i farmasøytisk kjemi på Farmasøytisk institutt ved Universitetet i Oslo, jobber kontinuerlig med å videreutvikle og tilpasse undervisningen til morgendagens farmasøyter.
Etikkrådet intervjuer farmasøyter om etikk. Denne gang er utdanning representert ved Mia Nilsen er universitetslektor på farmasistudiet ved UiT Norges arktiske universitet.
LESERBREV: Svarer man at man bruker poppers på apoteket, vil man ikke få lov til å kjøpe potenslegemidler. Men det er ikke nødvendigvis grunn til å tro at dette er et spesielt effektivt helsefremmende/skadeforebyggende tiltak.