Omprogrammerte stamceller gir nytt håp for diabetespasienter
Kinesiske forskere har omprogrammert stamceller som gjør at en kvinne med diabetes kan produsere insulin selv.
Kinesiske forskere har omprogrammert stamceller som gjør at en kvinne med diabetes kan produsere insulin selv.
Sykehusklovnene profilerer seg som verdens beste reseptfrie medisin – helt uten bivirkninger, og de har forskning til å bekrefte det med.
Er farmasøyter avgudsdyrkere, trollmenn, trollkvinner, helsepersonell, kassadamer, kassamenn, medisinforskrivere, influensere, storforurensende miljøsvin, redningen for verdens beredskapsproblemer eller litt av alt? Det var spørsmål som ble stilt under Farmasidagene 2024 hvor hundreårsjubilanten Norsk Farmasøytisk Selskap hadde invitert de yngste og vordende farmasøytene og viste farmasiens fra alle dens sider.
Farmasøyt Anette Weyergang tildeles prisen for Årets Forsker 2024 ved Institutt for Kreftforskning, Oslo Universitetssykehus
Det giftige kors 2024 tildeles Tone Westergren ved RELIS SØR ØST for hennes innsats for evidensbasert legemiddelinformasjon.
Farmasøyt Hedvig Nordeng fikk Forskerforbundets hjernekraftpris for 2024 for forskning på legemiddelbruk og kvinnehelse.
Radioaktive legemidler, først og fremst mot kreft, er for tiden det store håpet både for investorer og forskere innen helse. Drømmen er å bli det nye Algeta som utviklet Norges kanskje største medisinske nyvinning, Xofigo, og solgte det til Bayer for 17 milliarder kroner. Norge har alltid vært og er fremdeles i front, og ingen vil bli overrasket om norske farmasøyter er med når det skjer.
FAGLIG KOMMENTAR: Vi håper dette temanummeret kan øke interessen og kunnskapen blant farmasøyter om denne hurtig voksende gruppen av legemidler, særlig siden en stor del av forskningen og utviklingen skjer her i landet, skriver fagredaktør Dag Erlend Olberg.
Nå foregår det et kappløp for å få radioaktive legemidler ut til pasientene. IFE har opprettet aksjeselskapet Agilera for å kunne delta med sin 75 år lange erfaring og unike kompetanse.
En liten håndfull forskere i rosa sokker med superskannere til flere millioner, noen hundre mus og tilgang på radioaktivitet tilbyr industri og akademia unik hjelp til å utvikle radioaktive legemidler.
Radioaktive legemidler er på god vei til å bli den neste medisinske revolusjonen, og investorene kaster penger etter lovende selskaper, men radioaktivitet er dyrt, uhåndterlig, og det er for lite av det. Det vil norske Thor Medical gjøre noe med.
Norge har lenge hatt en sterk posisjon innen radiofarmaka hvor IFEs mangeårige ekspertise, GE Healthcares PET-utviklingsprogrammer og alfaproduktet Xofigo er sentrale elementer. Hvor solid står vi i den rivende utviklingen som skjer nå?
Hvis du tror du vet når du skal snakke om nuklide og når du skal snakke om isotop, så tar du antakelig feil. Vi forteller deg hva som er riktig.
Josefine Eilsø Nielsen er den første farmasøyten som har blitt tatt opp i Akademiet for yngre forskere etter et rekordhøyt søkertall i 2024.
Både unge og voksne var nysgjerrig på lys og legemidler da Farmasøytisk institutt deltok på Forskningstorg om kropp og sinn på Teknisk Museum.