Har du et våkent blikk for nye ting? Ser du muligheter der andre ser begrensninger? Har du erfaringer du vil dele med andre? Søker du å utvide fellesskapet? Ikke utsett noe du brenner for – start det gode arbeidet i dag!

I Trøndelag skjer det nå spennende saker på tilvirkningsfronten. Da Sykehusapoteket i Trondheim ble oppfordret av Øyeavdeling ved St. Olavs Hospital til å lage serumøyedråper, tok de utfordringen på strak arm. Via et prosjektarbeid har man valgt å fremstille allogene serumøyedråper, et unikt preparat som aldri før har vært produsert her til lands. Den eksklusive råvaren kommer fra godkjente blodgivere. «Vi bruker en helt ny råvare, serum blodtype AB fra friske og frivillige blodgivere – mannlige, som ikke tidligere er transfundert», forteller provisorfarmasøyt Marthe Bjørken Skjørholm til NFT. Finanseringsløsningen er foreløpig uklar, men det burde ikke være tvil om at legemiddelet er ettertraktet for pasientgruppen det angår. Skjørholm og kolleger presenterte for øvrig temaet som poster på årets Farmasidager og var sågar blant de nominerte til Weifas posterpris.

For nettopp Farmasidagene er et kjærkomment møtested for å utveksle profesjonsspørsmål og eksponere nyvinninger. Mange krefter er involvert i oppgaven med å sy sammen og avvikle evenementet fra år til år. Det er dessverre ikke alle farmasøyter forunt å være deltaker på «dagene». NFT anser det derfor som viktig å bringe smakebiter fra programmet, og de første bidragene kan nytes i denne utgaven.

Farmaceutene var som vanlig på plass med egen stand på Farmasidagene, denne gang med et populært selfie-hjørne. Tradisjonen tro begynte også kampanjen for å verve medlemmer, et sentralt arbeid for å gjøre foreningen ytterligere slagkraftig.

Vel inne i adventstiden kan det være på sin plass å trekke frem et aldri så lite Bibel-­sitat: «Løft dine øyne og se deg omkring!» Det skjer så mye som bør deles med andre. Tips NFT om stort og smått innen farmasiens verden, eller verv en uorganisert kollega til Farmaceutene-medlemskap!

(Publisert i NFT nr. 12/2015 side 5.)