Den enkelte kan besitte store kunnskaper og være utrustet med fantastiske ferdigheter. Det er en velsignelse i seg selv. Kvalitetene kommer imidlertid først og fremst til sin rett i ­sam­handlingen med andre. 

Moderne teknologi gjør sitt inntog i farmasien. I fjor ble den første 3D-printede tabletten lansert etter at produsenten Aprecia Pharmaceuticals fikk markedsføringstillatelse av de amerikanske legemiddelmyndighetene. Også på Farmasøytisk institutt ved Universitetet i Oslo har man kastet seg på 3D-bølgen. Her bygges det nå et forskningsmiljø med en planlagt postdok-stilling, og etter hvert skal det tilbys masteroppgaver. Persontilpasset legemiddeldosering vil stå sentralt i prosjektet, ifølge professor Ingunn Tho. Galenisk farmasi er i vinden som aldri før, og NFT har blitt med professoren inn i mulighetenes verden.

I europeisk sammenheng jobbes det intenst med å få lagt alle bitene korrekt i det store ­puslespillet som gjelder legemiddelverifisering. Klokka tikker ubønnhørlig ned mot 9. februar 2019, dagen da alle reseptpliktige legemiddelpakninger skal være utstyrt med en 2D-matrikskode. Mange land og mange mennesker er involvert i dette omfattende prosjektet, som har sitt utspring i EUs forfalskningsdirektiv. God kommunikasjon går aldri av moten, det er og blir en ­forutsetning for smidig samarbeid. I august skal den norske databasen etter sigende være klar for ­pre-­pilotfasen, et spennende trinn i dette utviklingsarbeidet. 

Kommunefarmasøytene er en eksklusiv gruppe som vokser sakte, men sikkert. Fra den første ble ansatt i 2009 (Astrid Gilje Hageler i Trondheim kommune), er det nå en håndfull personer som kan smykke seg med tittelen. Det er viktig for disse ensomme svalene å møte hverandre, og gjennom Farmaceutene har de dannet sitt eget nettverk. Det styrker garantert samholdet og identiteten. 

«Samkvem gir kunnskap», heter et dansk ordspråk. Riktige forbindelser kan være alfa og omega for ønsket utvikling. Og aller best er det selvsagt når også kjemien stemmer.

(Publisert i NFT nr. 5/2017 side 5)