Året har mange merkedager. Det eksisterer et utall internasjonale og nasjonale dager hvor noen eller noe skal hedres eller fremmes på forskjellig vis. ­Kjenner du for eksempel til Dansens dag (29. april), Fårikålens dag (siste torsdag i ­september) eller TV-dagen (21. november)? Nei? Kanskje ikke så farlig. Det finnes andre ­markeringsdager som er langt viktigere å huske og, ikke minst, feire.

I 2009 vedtok The International Pharmaceutical Federation (FIP) at 25. september skal være farmasøytenes dag. Det er ikke et tilfeldig valg, dette er nemlig dagen da FIP ble grunnlagt i 1912. Siden 2010 har det gjennom medlemsorganisasjonene funnet sted en global markering av Verdens farmasøytdag. 

Som FIP-medlem har Norges Farmaceutiske Forening tatt oppgaven på alvor fra første stund. Gradvis har arrangementet blitt bygd opp og ut til slik vi kjenner det i nåtid. I 2014 valgte foreningen å legge utnevnelsen av Årets farmasøyt til dette evenementet. Et smart grep! Fra 2015 har dessuten Farmasøyter Uten Grenser vært fast medarrangør. Det er ikke dumt å spille på flere krefter innen profesjonen.

At selveste Erna Solberg tok seg tid til å åpne årets utgave, i en hektisk periode med regjeringsforhandlinger etter fornyet tillit hos folket, sier sitt. Global helse og tilgang til livsviktige medisiner opptar virkelig statsministeren, som lovpriste farmasøytenes innsats. Ikke minst trakk hun frem CEPI (Coalition for Epidemic Preparedness Innovations) hvor Årets farmasøyt, Gunnstein Norheim, har sitt virke. Norheim er for øvrig den 20. i rekken som har blitt tildelt Farmaceutenes høythengende pris. 

«Det viktige er å bli sett av seg selv», ifølge den norske forfatteren Finn Carling (1925–2004). Profesjonen har godt av å hedre seg selv, og det verdsettes åpenbart også av omverdenen. 
 

(Publisert i NFT nr. 9/2017 side 5)