Stadig flere får øynene opp for verdien av farmasøytisk kompetanse. Men hvor flinke er egentlig farmasøytene selv til å tenke alternativt? Tør man utvide horisonten og søke nye farvann? Quynh Le, daglig leder ved Havlandet Forskningslaboratorium AS i Florø, er ikke i tvil. Hun anbefaler veterinærmedisin på det varmeste.

For det er bokstavelig talt et hav av oppgaver innen fiskehelseindustrien. Havlandet tilbyr analyser av fisk, fôr og vann, men også konsulenttjenester som blant annet inkluderer Qualified Person (QP) og kvalitetssikring. NFT har besøkt den vestlandske bedriften som er i kraftig vekst. Vår guide er Quynh Le, foreløpig eneste farmasøyt her. Hun kan fortelle om en variert og svært spennende arbeidshverdag.

På et laboratorium på Farmasøytisk institutt i Oslo skjer det interessant ting. Sivilingeniør Alexander Høgmoen Åstrand har funnet en gruppe nye molekyler som blokkerer et viktig enzym i resistente bakterier. Oppdagelsen av hjelpestoffet kan vise seg å få stor betydning for antibiotikabehandling i spesialisthelsetjenesten. Forskningsprosjektet til Åstrand og kolleger går nå inn i en kritisk fase hvor økonomi og kommersialisering spiller sentrale roller.

Farmaceutenes representantskap har gitt organisasjonsutvalget grønt lys til å jobbe videre med foreningens struktur. På nyåret legger leder Rønnaug Larsen ut på en «kretsturné» med en rekke brennaktuelle tema i bagasjen. Hun ønsker å møte medlemmene og se på organisasjonsstrukturen, i tillegg til endringer i pensjonsordningen for apoteketaten og implementering av Farmaceutenes nye overenskomst med Virke. Gå ikke glipp av denne unike anledningen! Her kan du fyre løs og komme med innspill direkte til foreningens ledelse.

«Det å oppdage noe nytt vil si at man ser det samme som alle andre, men at man ­tenker noe annet», ifølge den ungarske biokjemiker og nobelprisvinner Albert Szent-Györgyi (1893–1986). Start den kreative tankeprosessen i dag!


(Publisert i NFT nr. 10/2018 side 5)